Acțiune în forță a lui Nicușor Dan. A început marea demolare din București: Erau ilegale

Sursă: Facebook

Acțiune în forță a primarului Capitalei. Zece chioșcuri din lemn au fost demolate de Nicușor Dan. Acestea erau amplasate abuziv pe Strada Tache Ionescu din centrul Bucureştiului, aproape de Piaţa Romană. Ele se aflau în fața unei clădiri monument istoric.

Nicușor Dan a demolat 10 chioșcuri din fața unei clădiri monument istoric. El și-a motivat decizia plecând de la ideea că aceste construcții erau interzise, dar legea a fost ignorată.

Poliţia Locală a Capitalei şi ADP Sector 1 au desfiinţat 10 construcţii provizorii de lemn, amplasate abuziv pe Strada Tache Ionescu din centrul Bucureştiului, aproape de Piaţa Romană, a anunţat, miercuri seara, primarul general Nicuşor Dan. Potrivit acestuia, construcţiile ridicate fără autorizaţie acum mai mulţi ani erau amplasate în faţa fostei case a lui Tache Ionescu, acum monument istoric.

Nicușor Dan: Chioșcurile erau chiar în fața fostei case a lui Tache Ionescu

‘Poliția Locală a Capitalei și ADP Sector 1 au desființat ieri 10 construcții provizorii de lemn, amplasate abuziv pe strada Tache Ionescu din centrul Bucureștiului (aproape de Piața Romană).

Construcțiile ridicate fără autorizație de construire acum mai mulți ani erau chiar în fața fostei case a lui Tache Ionescu, acum monument istoric. Fiind vorba de o zonă protejată, construcțiile provizorii (inclusiv chioșcuri) erau interzise, dar legea a fost ignorată.

Vom recupera cheltuielile cu demolarea de la proprietarul construcțiilor demolate”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.

Promisiunea făcută de Nicușor Dan

În urmă cu un an, edilul a arătat că în mandatul său „nu se vor face demolări fără avize și nu se vor construi blocuri în locul clădirilor istorice din București”. Această precizare a fost făcută în contextul în care el anunța că a fost salvată o nouă clădire de patrimoniu din București. Atunci, primarul Capitalei a subliniat, tot într-o postare pe rețelele de socializare, că acțiunea de demolare a imobilului este suspendată.

„În timpul mandatului meu nu se vor face demolări fără avize și nu se vor construi blocuri în locul clădirilor istorice din București. Acest lucru este valabil și în cazul imobilului din strada Știrbei Vodă 132. Anul trecut, în luna noiembrie, am suspendat autorizația de desființare, autorizație care fusese semnată de către fosta administrație pe ultima sută de metri a mandatului”, a arătat atunci primarul Capitalei.

Cum a fost salvată o clădire de patrimoniu din București

Nicușor Dan a precizat că prefectul Municipiului București a atacat la Tribunalul București, actele administrative referitoare la acest imobil, respectiv certificatul de urbanism privind desființarea construcției existente și construire imobil, autorizația de desființare, precum și autorizația de construire semnată de fostul primar Firea pentru construirea unui bloc de 7 etaje.

„Îi mulțumesc prefectului pentru toate eforturile depuse. Astfel, având în vedere faptul că prefectul a atacat în instanță aceste acte, orice acțiune de demolare/ construire se suspendă de drept”, a scris primarul general în postare.