Reculul generalizat al cotatiilor bursiere, inceput la mijlocul lunii ianuarie, a afectat ambele fonduri, insa in masuri diferite. Oportunitati Nationale si-a orientat plasamentele bursiere exclusiv catre actiuni lichide: SNP, Sicomed, Antibiotice, Terapia. „Aceste actiuni au inregistrat cele mai ample scaderi ale preturilor si, in consecinta, au determinat diminuarea valorii titlurilor emise de Oportunitati Nationale”, explica Daniel Marinescu, managerul Vanguard Asset Management, administratorul fondului. Marinescu este suparat mai mult de cauzele scaderii preturilor acestor actiuni decat de slaba performanta a fondului. „Ceea ce a influentat cursul actiunilor lichide a tinut mai putin de rezultatele financiare ale companiilor si mai mult de factori artificiali: informatiile privind impozitarea globala a dividendelor a provocat, cum era si normal, scaderea puternica a preturilor actiunilor lichide, cele care aduc dividendele cele mai consistente. Apoi evenimentele legate de SNP Petrom si scandalul legat de controlul Curtii de Conturi la SIF-uri i-au facut pe investitori sa ramana in expectativa daca nu chiar sa-si reduca plasamentele bursiere pentru a se pune la adapost de eventuale complicatii ulterioare”. Administratorul fondului Oportunitati recunoaste ca ezitarile in privinta strategiei legate de plasamentul in SNP au contribuit la cresterea pierderilor. De asemenea, atitudinea fata de actiunile BRD a dat rezultate slabe. „Am vandut actiunile BRD inaintea datei de referinta. Din principiu vindem actiunile inaintea datei de referinta, pentru a evita atat scaderea activului fondului o data cu obisnuita micsorare a pretului dupa data de referinta, cat si specularea, din acest motiv, a titlurilor fondului. BRD s-a comportat normal, ceea ce este atipic pentru piata romaneasca, actiunile bancii fiind suspendate o perioada lunga, astfel ca efectele obisnuite asupra pretului nu s-au mai produs. Noi nu am stiut ca BRD va fi suspendata de la tranzactionare o perioada atat de lunga”. Ce au facut administratorii Napoca? Au pastrat in portofoliu titlurile BRD asigurandu-si primirea actiunilor distribuite gratuit, ceea ce a ridicat valoarea activului si, implicit, a titlurilor Napoca. „Noi am investit nu numai in actiuni lichide, ci si in altele, mai putin tranzactionate, dar pe care le consideram profitabile pe termen mediu si lung: santierul Naval Orsova, Silcotub si chiar in actiuni cotate pe RASDAQ ca Argus si Soced, afirma Walter Blaj, director al Globinvest, administratorul Napoca. Am contrabalansat astfel pierderile de pe actiunile lichide”. Blaj adauga ca a contat foarte mult retinerea de a investi in SNP, companie despre care spune ca nu a putut
s-o inteleaga niciodata.

Vitamine si otravuri pentru fonduri

1. A avut, aproape permanent, un plasament important in actiuni SNP Petrom. La pierderea cauzata de scaderea cotatiei (-12% fata de 1 ianuarie) s-au adaugat cele legate de tranzactiile repetate (vanzari si recumparari) cu aceste actiuni.
2. S-a concentrat pe actiuni lichide, cele mai puternic afectate de zvonuri si scandaluri politice si financiare (zvonul impozitarii dividendelor, scandalul cecurilor de la filiala Arad a Petrom, interesele asociate includerii SNP intr-o mega-companie petrochimica).
3. A vandut actiunile BRD inainte de data de referinta pentru splitarea si consolidarea actiunilor; a evitat presupusa scadere a pretului dupa 27 ianuarie, insa a ratat primirea actiunilor distribuite gratuit de banca.

1. Nu a avut plasamente in actiuni SNP Petrom. De altfel, administratorul a refuzat sistematic sa investeasca in aceste actiuni.
2. A facut plasamente importante in actiuni mai putin lichide. Printre cele mai importante pachete de actiuni detinute sunt santierul Naval Orsova, Turbomecanica, Silcotub, Argus Constanta si Soced (ultimele doua cotate pe RASDAQ), actiuni care au avut performante mult peste media pietei.
3. Nu a vandut actiunile BRD din portofoliu dupa data de referinta pentru splitarea si consolidarea actiunilor. Suspendarea de la tranzactionare a titlurilor BRD a conservat valoarea plasamentului la BRD in activul net al fondului, activ care a crescut cu valoarea actiunilor distribuite gratuit.

Pe strada doamnei, in city sau pe wall street ?

Posibilitatea de a face plasamente pe pietele internationale de capital surade, cel putin teoretic, majoritatii participantilor la sondajul realizat de revista Capital si site-ul kmarket.ro. Cei mai multi din cei care ar investi pe bursele straine prefera plasamentele in actiuni.