PLUS Desi BET a scazut cu 23%, unele titluri au crescut

Inspiratia de a plasa banii in actiunile potrivite a ajutat, in cele patru luni si jumatate de scadere a Bursei, la micsorarea pierderilor sau chiar la obtinerea de castiguri.




Nu mai putin de 23 de companii listate la Bursa au trecut prin intervalul 8 februarie – 27 iunie fara ca pretul actiunilor lor sa scada. O buna parte dintre ele nu ofera, e drept, o lichiditate extraordinara, insa exista si destule care au putut reprezenta o alternativa foarte convenabila la “blue-chip”-urile aflate in cadere libera.


Sinteza Oradea, Turbomecanica, Prodplast, Sicomed, Compa Sibiu au avut, intre momentul “de glorie” al Bursei din acest an si momentul de declin maxim, cresteri importante, iar numarul de actiuni tranzactionate a fost si el destul de mare. Suficient de mare, oricum, incat un investitor de talie mica sau medie sa cumpere sau sa vanda actiuni fara sa influenteze pretul in mod semnificativ.
In afara lor, au mai fost si cativa emitenti care, desi au scazut per total, au ramas la o variatie in limite rezonabile. Intre ei, cu tranzactii suficient de mari, Silcotub Zalau, Antibiotice Iasi sau Impact.
Motivele pentru care, in plina scadere a Bursei, au fost si companii care s-au mentinut pe plus, tin in principal de diverse evenimente pozitive in care au fost acestea implicate.
La Sinteza si Prodplast s-au desfiintat asociatiile salariatilor, Turbomecanica a realizat o splitare a actiunilor si a dat si dividende mari, iar Compa Sibiu si-a majorat capitalul social, prin aport in numerar.


Un amanunt interesant este ca, anul acesta, desi numarul scaderilor este mult mai mare decat cel al cresterilor, cea mai mare crestere, cea de la Sinteza Oradea (53,85%), depaseste ca marime cea mai mare scadere, inregistrata de Carbid Fox Tarnaveni (53,69%).