Nivelul evaluărilor, datele fundamentale şi perspectivele de randament vorbesc în favoarea acţiunilor pieţelor emergente. Situaţia fundamentală şi perspectivele de creştere economică sunt încă foarte bune raportat la naţiunile dezvoltate industrial. Chiar dacă situaţia din SUA, UE şi Japonia va continua să se prezinte slab, pieţele emergente pot cunoaşte o evoluţie solidă, mai ales acele ţări care au o piaţă internă mare şi/sau sunt mai puţin dependente în ceea ce
Nivelul evaluărilor, datele fundamentale şi perspectivele de randament vorbesc în favoarea acţiunilor pieţelor emergente.
Situaţia fundamentală şi perspectivele de creştere economică sunt încă foarte bune raportat la naţiunile dezvoltate industrial. Chiar dacă situaţia din SUA, UE şi Japonia va continua să se prezinte slab, pieţele emergente pot cunoaşte o evoluţie solidă, mai ales acele ţări care au o piaţă internă mare şi/sau sunt mai puţin dependente în ceea ce priveşte exporturile de un ciclu economic, cum este cazul produselor alimentare.
Bursele acestor ţări prezintă interes nu numai în ceea ce priveşte randamentele, ci mai ales deoarece oferă o diversificare reală pentru un portofoliu global de acţiuni. Este interesant de precizat faptul că multe ţări ASEAN se încadrează în această categorie. O astfel de ţară, pe care o vom evalua în cele ce urmează este Thailanda.
Statul asiatic se află în centrul atenţiei mai ales datorită situaţiei politice interne. Acesta este şi principalul motiv pentru care acţiunile thailandeze au fost evitate de investitorii internaţionali. Astfel, comparativ cu boomul înregistrat pe alte pieţe emergente, bursa thailandeză a cunoscut puţine realizări, fiind foarte puţin sau deloc reprezentată în portofoliile internaţionale de acţiuni. O astfel de configuraţie este în mod deosebit potrivită pentru managerii fondurilor de acţiuni de la Raiffeisen Capital Management, care au o abordare investiţională puternic orientată către valoare. Acţiunile thailandeze sunt ieftine, puternic subevaluate şi trebuie găsite doar cele mai bune titluri.
Acestea sunt totodată atractive atât în raport cu alte burse, cât şi prin comparaţie cu nivelurile istorice. Pe baza estimărilor pentru 2010 şi 2011 privind randamentele companiilor, majoritatea acţiunilor sunt listate cu un raport curs-câştig sub 10. În acelaşi timp, câştigurile cresc în mod dinamic, iar randamentele dividendelor sunt în medie de 3,7%. Aproape suficient pentru a face ca randamentele obligaţiunilor de stat pe zece ani să fie de două ori mai mari decât randamentele dividendelor acţiunilor americane.
Randamentele dividendelor thailandeze, de 3,7% în medie, sunt de două ori mai mari decât cele ale titlurilor din SUA.
Gerhard Aigner, general manager, Raiffeisen Capital Management Viena