Acţiunile a cinci companii din indicele BET s-au depreciat, luni, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe o piaţă în creştere şi tranzacţii de numai 7 milioane lei.
Acţiunile OMV Petrom au consemnat cea mai semnificativă scădere a preţului din indicele BET, de -0,41%, urmate de titlurile Transgaz cu -0,33% şi Transelectrica cu -0,17%. De asemenea, au mai înregistrat deprecieri şi acţiunile Fondului Proprietatea de -0,12% şi Nuclearelectrica de – 0,1%.
Creşteri au fost înregistrate de BVB (+2,21%), Romgaz (1,08%), BRD (0,91%) şi Banca Transilvania (0,85%), în timp ce acţiunile Electrica au stagnat.
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa de luni, indicele de referinţă BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, consemnând o apreciere de 0,28%.
Valoarea totală a schimburilor a fost 7,06 milioane de lei (1,58 milioane de euro), din care tranzacţiile cu acţiuni s-au cifrat la 6,38 milioane de lei (1,43 milioane de euro). Cele mai semnificative schimburi pe Piaţa Reglementată au fost realizate cu acţiunile Transgaz (1,38 milioane lei), Romgaz (1,12 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (698.942 lei)
Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,26%, iar indicele BET-FI al SIF-urilor s-a apreciat cu 0,45%.
BET-NG, care reuneşte 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a înregistrat o apreciere de 0,11%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a câştigat 0,33%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,47%.
Bursa de Valori Bucureşti a recuperat, în trimestrul III, o mare parte din pierderile consemnate în precedentele două trimestre, arată o analiză Puls Capital.
Bursa de Valori Bucureşti: indicele de referinţă BET obţine o creştere de 7,16% în perioada iulie – septembrie 2016, ajungând la o variaţie de -0,20% faţă de începutul anului.
"După ce în primele două trimestre ale anului bursa locală a consemnat corecţii puternice, în rând cu pieţele externe, aceasta a recuperat o mare parte din pierderi în T3. Indicele financiar BET-FI a reuşit o performanţă superioară în T3, respectiv o creştere de 9,22%, însă acesta a consemnat corecţii mai puternice faţă de BET în primele două trimestre. În schimb, titlurile Romgaz şi OMV Petrom au influenţat negativ indicele BET-NG, aprecierea înregistrată de acesta fiind de doar 1,92%. În comparaţie cu indicii principali din regiune, BET-ul s-a clasat la mijlocul clasamentului, cu o evoluţie în T3 sub cea înregistrată de indicii SOFIX (Bulgaria – n.r.) si ATX (Austria – n.r.), dar peste cea a indicilor BUX (Ungaria – n.r.) si WIG20 (Polonia – n.r.)", precizează sursa citată.
În săptămâna care s-a încheiat duminică, valoarea tranzacţionată totală la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 129,60 milioane de lei, în condiţiile în care tranzacţiile cu acţiuni au cumulat 120,03 milioane de lei, în scădere cu 24,06% faţă de săptămâna precedentă.
AGERPRES