Valorile mobiliare Oil Terminal s-au aflat in atentia investitorilor, desi o mare parte a tranzactiilor au fost crossuri. Traderii spun ca apropierea zilei de intrunire a AGA (6 aprilie) si anuntarea datei de 31 martie ca ultima zi de inscriere in registrul actionarilor pentru a beneficia de eventualele dividende au determinat o crestere a cotatiilor acestor titluri. Oil Terminal, avand o pozitie de monopol pe piata, poate importa aproximativ 24 milioane de tone de titei an."Din 1990 importuri
Valorile mobiliare Oil Terminal s-au aflat in atentia investitorilor, desi o mare parte a tranzactiilor au fost crossuri. Traderii spun ca apropierea zilei de intrunire a AGA (6 aprilie) si anuntarea datei de 31 martie ca ultima zi de inscriere in registrul actionarilor pentru a beneficia de eventualele dividende au determinat o crestere a cotatiilor acestor titluri. Oil Terminal, avand o pozitie de monopol pe piata, poate importa aproximativ 24 milioane de tone de titei an.
„Din 1990 importurile s-au redus treptat de la 22,7 milioane tone, la 13 milioane tone in 1997”, ne-a declarat Iuliana Godeanu, analist la Capital Securities. Vanzarile societatii constantene sunt estimate la 24,3 milioane de dolari in 1998, fata de 23,6 milioane dolari in 1997. „Compania a inregistrat un profit net in 1997 de 1,8 milioane dolari, iar pentru 1998 estimam o cifra de 1,2 milioane dolari, din care, probabil, se vor repartiza 35% pentru plata dividendelor”, a adaugat analistul. Principalele probleme ale societatii constantene sunt reprezentate de costurile ridicate de operare ale angajatilor, estimate la 9,8 milioane dolari anual, si subinchirierea unor activitati de intretinere si reparatii, cifrate la 5 milioane dolari. Analistii Capital Securities recomanda investitorilor pastrarea acestor titluri pe termen scurt, iar pe termen lung achizitionarea de noi actiuni.
Cotatiile titlurilor Banca Transilvania au pierdut aproximativ 200 lei saptamana trecuta. Brokerii spun ca aceasta depreciere a avut drept cauza vanzarea de catre micii investitori a actiunilor primite (avand o valoare nominala de 1.000 lei/actiune), ca urmare a majorarii de capital. „Valoarea de piata a acestor titluri nu reflecta performantele bancii. Banca Transilvania a beneficiat de auditul companiei Arthur Andersen pentru evaluarea rezultatelor financiare ale anului 1998”, ne-a declarat directoarea departamentului de cercetare si vanzari Capital Securities, Emilia Bunea. Daca in 1997 banca a obtinut un profit net de 2,6 milioane dolari, pentru 1998 acesta este estimat la 3,8 milioane dolari. In statut se stipuleaza ca banca nu poate avea un investitor care sa detina mai mult de 5% din actiuni. Pentru investitorii de portofoliu este o prevedere atractiva, deoarece nu exclude actionarii minoritari de la luarea deciziilor. Surse apropiate bancii spun ca, in cazul aparitiei unui investitor strategic interesat de preluarea companiei, AGA ar putea schimba aceasta prevedere.
Banca are o capitalizare de aproximativ 6 milioane dolari, foarte buna in conditiile in care multe societati cotate au ramas cu o capitalizare de 2-3 milioane dolari. „Spre deosebire de alte banci, BT si-a continuat politica de acordare a creditelor, in special catre clientii regionali. Selectia atenta a clientilor a dus la scaderea volumului creditelor neperformante”, a incheiat dna Bunea.
Desi analistii cred ca titlurile Banca Transilvania se vor aprecia pe termen mediu cu aproximativ 40 procente, operatorii bursieri spun ca in acest moment piata este extrem de volatila, ca urmare a deprecierii rapide a leului si a lipsei unor ordine continue la cumparare, si ca in viitorul apropiat nu se asteapta intrari semnificative de capital.
Bogdan Calina