În cursul dimineţii de luni, acţiunile Monte dei Paschi di Siena (MPS), banca italiană cu cele mai mari probleme, au înregistrat o cădere de aproape 15% pentru ca în jurul orei 5 pm (16.00 GMT) să limiteze pierderile la 10% comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. Acţiunile UniCredit, cea mai mare bancă italiană în funcţie de active, au înregistrat o scădere de aproape 4% iar titlurile altor bănci, precum Carige şi Banco Popolare, au înregistrat scăderi cuprinse între 3 şi 5%.
De asemenea, principalul indice al bursei de la Milano, FTSE Mib, înregistra o scădere de 1,7% în timp ce diferenţa dintre randamentul pentru obligaţiunile guvernamentale italiene şi bondurile germane cu aceeaşi maturitate, un indicator al riscului de ţară, a trecut peste 190 puncte, cel mai ridicat nivel de după luna martie 2014.
Duminică, cotidianul Financial Times a apreciat că planurile de recapitalizare a opt bănci italiene, Monte dei Paschi di Siena şi alte şapte bănci regionale, este posibil să eşueze în cazul unui vot negativ la referendumul de duminică pentru că o eventuală criză guvernamentală ar afecta încrederea investitorilor în economia italiană. Un eventual eşec al planurilor de recapitalizare pentru cele opt bănci mai mici ar afecta şi planurile de recapitalizare ale UniCredit, care ar urma să încerce să strângă 13 miliarde de euro la începutul anului viitor.
Reforma constituţională care ar trebui să fie validată sau invalidată la referendumul de duminica viitoare vizează asigurarea unei stabilităţi politice într-o ţară care a cunoscut 60 de guverne din 1946 şi a accelerat procesul legislativ prin reducerea drastică a puterii Senatului. Reforma prevede, printre altele, ca doar Camera Deputaţilor să voteze Guvernul şi majoritatea legilor, cu excepţia unui număr mic de acte legislative care ar necesita şi votul Senatului.
Conform ultimelor sondaje publicate acum o săptămână, italienii ar vota în număr mare împotriva schimbării constituţiei, însă numărul indecişilor este şi el foarte mare.
AGERPRES