Indicele bancar KBW Bank a scăzut cu până la 7,7%, pregătind terenul pentru cel mai mare declin înregistrat într-o singură zi după începutul lunii iunie 2020, scrie Fortune.

Totul a început cu o prăbușire de 6,20% la acţiunile Bank of America

Analiștii sunt de părere că aceste căderi au legătură cu anunţul grupului bancar SVB Financial Group, partener bancar important
pentru sectorul tehnologic, privind o majorare importantă de capital în valoare de 2,25 miliarde de dolari. Toate aceste scăderi au început joi seara pe Wall Street, cu o cădere de 6,20% pentru acţiunile Bank of America, cu o cădere de 6,18% pentru Wells Fargo și, de asemenea, cu un declin de 4,10% pentru acţiunile Citigroup.

Dublă lovitură dată de Silvergate și SVB Financial

„Acțiunile băncilor se tranzacționau deja prost săptămâna aceasta, după ce KeyCorp a avertizat că beta-ul de depozit ridicat și vânzările s-au intensificat datorită dublei lovituri date de Silvergate și SVB Financial”, a declarat fondatorul Vital Knowledge, Adam Crisafulli. Prăbușirile de joi anulează ceea ce părea a fi un început puternic pentru acțiunile băncilor în 2023. Indicele KBW Bank a crescut cu peste 14% la începutul anului, dar declinul din ultimele cinci săptămâni a împins indicele de referință înapoi la roșu.

Acțiunile băncilor din Asia și Europa au luat-o și ele la vale

Acțiunile băncilor din Asia și Europa au luat-o și ele la vale, vineri dimineața. Acțiunile Credit Suisse au atins un minim istoric, în timp ce acțiunile Deutsche Bank au scăzut cu 8%. .RJ Grant, șeful departamentului de tranzacționare la Keefe, Bruyette & Woods din New York, a declarat:

„Scânteia din Silicon Valley a aprins temeri în toată lumea în legătură cu piața de capital și cu ceea ce fac depozitele. Mulți investitori instituționali nu se simt bine că dețin anumite bănci în acest moment”.

Acest episod a evidențiat din nou cât de vulnerabile sunt băncile, multe fiind ţinute pe linia de plutire de fonduri publice
după criza financiară globală din urmă cu un deceniu. Criza financiară globală şi consecinţele economice ale pandemiei au determinat băncile centrale şi guvernele să tipărească mii de miliarde de dolari pentru a susţine economiile dar până acum aceste lichidaţi nu au fost retrase de pe piaţă.