Acţiunile BMW şi Daimler s-au depreciat cu peste 20% la BVB, de la începutul anului

Acţiunile BMW s-au depreciat, de la începutul anului, cu 25,35% pe sistemul alternativ de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), iar cele ale Daimler cu 20,9%, conform informaţiilor publicate pe site-ul operatorului pieţei de capital.

Acţiunile BMW şi Daimler au scăzut în ultima lună cu 2,06%, iar în ultima săptămână cu 0,6%. În ceea ce priveşte valorile tranzacţionate cu acţiunile acestei companii, de la începutul anului au fost 757 de tranzacţii în valoare de 4,79 milioane lei. 

Preţul acţiunilor companiei Daimler, care produce Mercedes, au scăzut, pe BVB, cu 20,9% de la începutul anului, iar în ultima lună s-au apreciat cu 2,56%. 

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiunile Daimler a depăşit 1,78 milioane lei, de la începutul anului. 

Mercedes-Benz, divizia de lux a grupului auto german Daimler, şi-a majorat avansul faţă de rivalul BMW în perioada ianuarie – august 2016, ceea ce îi permite să se apropie de obiectivul său strategic de a recâştiga poziţia de cel mai mare producător de automobile de lux din lume, pentru prima dată după 2005, transmite Automotive News Europe. 

În primele opt luni ale acestui an, livrările brandului Mercedes au crescut cu 12% (la 1,32 milioane de vehicule), comparativ cu un avans de 5,5% al brandului BMW (la 1,28 milioane de autoturisme), şi faţă de Audi, divizia de lux a grupului auto german Volkswagen, care a înregistrat o creştere de 4,9%, la 1,23 milioane de vehicule. 

În prezent, constructorii auto sunt presaţi să investească în noi produse şi tehnologii, precum automobilele electrice, în ideea de a ţine pasul cu reglementările privind emisiile poluante şi cu modificarea aşteptărilor consumatorilor care se concentrează mai mult pe serviciile asociate decât pe condusul propriu-zis. 

Obiectivul strategic al Mercedes este să redevină lider mondial pe piaţa automobilelor de lux, o poziţie pe care a pierdut-o în faţa BMW în 2005, şi după ce în 2011 a căzut pe locul al treilea, după Audi. 

Bursa de Valori Bucureşti a recuperat, în trimestrul III, o mare parte din pierderile consemnate în precedentele două trimestre, arată analiza Puls Capital.

Bursa de Valori Bucureşti: indicele de referinţă BET obţine o creştere de 7,16% în perioada iulie – septembrie 2016, ajungând la o variaţie de -0,20% faţă de începutul anului. 

"După ce în primele două trimestre ale anului bursa locală a consemnat corecţii puternice, în rând cu pieţele externe, aceasta a recuperat o mare parte din pierderi în T3. Indicele financiar BET-FI a reuşit o performanţă superioară în T3, respectiv o creştere de 9,22%, însă acesta a consemnat corecţii mai puternice faţă de BET în primele două trimestre. În schimb, titlurile Romgaz şi OMV Petrom au influenţat negativ indicele BET-NG, aprecierea înregistrată de acesta fiind de doar 1,92%. În comparaţie cu indicii principali din regiune, BET-ul s-a clasat la mijlocul clasamentului, cu o evoluţie în T3 sub cea înregistrată de indicii SOFIX (Bulgaria – n.r.) si ATX (Austria – n.r.), dar peste cea a indicilor BUX (Ungaria – n.r.) si WIG20 (Polonia – n.r.)", precizează sursa citată. 

În săptămâna care se încheie duminică, valoarea tranzacţionată totală la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 129,60 milioane de lei, în condiţiile în care tranzacţiile cu acţiuni au cumulat 120,03 milioane de lei, în scădere cu 24,06% faţă de săptămâna precedentă. 

AGERPRES