Societăţile de brokeraj acţionare la Bursa de Valori Bucureşti reuşesc să depăşească dificultăţi financiare de moment vånzånd titluri BVB. Cum valoarea bursei a crescut spectaculos, acţionarii se pot lăuda cu cåştiguri bune.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a transformat în societate pe acţiuni cu capital integral privat în 2005, acţionari fiind societăţile de brokeraj din acea perioadă. Brokerii, în marea lor majoritate, au privit participaţiile ca pe o rezervă de capital, utilizabilă în momentele de dificultate financiară. Acest lucru poate fi observat în ultimul an şi jumătate, cånd tranzacţiile cu titluri BVB s-au înmulţit, tendinţa fiind de acoperire a nevoilor financiare cauzate de criza pieţelor de capital. „Pentru societăţile de brokeraj nesusţinute de grupuri financiare, scăderea volumului şi valorii de tranzacţionare duce la dificultăţi financiare, ce pot fi acoperite prin vånzarea acţiunilor BVB“, spune Adrian Simionescu, director general al Vienna Investment Group.

Din toamna anului trecut şi pånă în prezent, unul dintre principalii vånzători de acţiuni BVB a fost WBS Romånia. Societatea de brokeraj condusă de Cristian Sima a våndut mai multe pachete de titluri ale bursei, însă motivul invocat de şeful societăţii a fost scăderea interesului faţă de eşecul reformării activităţii bursei din perioada în care a făcut parte din conducerea acesteia. Numai în ultimele patru luni, WBS Romånia a våndut, din acţiunile deţinute, un pachet de 1,13%, conform datelor BVB, rămånånd, în prezent, cu 0,7787% din capitalul social al bursei. Anterior, în luna martie, WBS Romånia vånduse un pachet de 1,21% din acţiunile BVB, la preţul de 160 lei pe acţiune. Valoarea cu care s-au încheiat tranzacţiile nu a fost făcută publică, însă, conform estimărilor, pachetul de peste 2,3% din capitalul social al bursei a adus cel puţin 15 milioane de lei în conturile casei de brokeraj.

Preţul unei acţiuni BVB, cu valoarea nominală de zece lei, a variat între 90 şi 160 de lei în ultimele 12 luni. După o perioadă de trei ani de creştere susţinută, care a dus pånă la un vårf de 160-170 lei, în ultimele luni, preţul a scăzut pånă la 120-130 lei pe acţiune. Motivul pare a fi criza pieţelor de capital, care afectează şi valoarea BVB, dar şi apariţia mai multor pachete de acţiuni la vånzare. Cele mai recente oferte sunt cele ale Global Valori Mobiliare, un pachet de 0,83% din acţiuni, şi ale WBS Romånia, două pachete a cåte 5.000 de acţiuni, circa 0,14% din capitalul social al bursei.

Oferte de vånzare

120-17710-27piatadecapital33.jpgPrintre societăţile care au våndut acţiuni anul acesta şi care întăresc tendinţa de înstrăinare a titlurilor BVB, se mai găsesc Dorinvest, Egnatia Securities, Trend, Fortius Finance şi Prime Transaction. De altfel, în ultimele trei luni, au apărut mai mult de zece oferte de vånzare, reprezentånd peste 4% din capitalul social al bursei. BVB şi-a majorat numărul de acţiuni din capitalul social, crescånd de la aproximativ 4,9 milioane de acţiuni, în aprilie, pånă la 7,67 milioane în prezent. Conform datelor BVB, din aprilie şi pånă în prezent, inclusiv casa de brokeraj Intervam şi-a redus participaţia, de la 2,52% pånă la 2,15%. „Nu am våndut acţiuni. A fost majorat numărul de acţiuni ale BVB, însă nu ar fi trebuit să ne fie micşorată ponderea din total. Oricum, nu am våndut şi nici nu intenţionăm. Bursa va creşte în continuare în valoare, iar eu am încredere şi în revenirea trendului general al cotaţiilor“, spune Sergiu Ovidiu Pop, director general Intervam şi preşedinte al Depozitarului Central.

Principalul cumpărător de acţiuni ale Bursei de Valori este Morgan Stanley & Co International. Compania britanică a ajuns la o participaţie proprie de 2,69% din capitalul social al bursei, la care se adaugă şi pachetul de 2,78% deţinut de HTI Valori Mobiliare, societate de brokeraj controlată de Morgan Stanley. Pachetul controlat de britanici se ridică astfel la circa 5,5%, însă nu toate acţiunile au drept de vot, o parte fiind preferenţiale. Statutul BVB nu permite acţionarilor deţinerea unui pachet mai mare de 5% din capitalul social. Compania britanică este, prin titlurile deţinute de HTI Valori Mobiliare, şi cel mai mare acţionar al Bursei din Sibiu, cu aproape 7,9% din capitalul social al acesteia.

Investiţia în afacerea care se numeşte BVB rămåne, conform ultimelor tranzacţii, una dintre cele mai sigure şi mai profitabile. Faţă de primăvara anului trecut, valoarea bursei a crescut cu aproape 100%, dacă luăm în calcul cea mai mică ofertă de vånzare, cea a WBS Romånia, de 65 de lei pe acţiune. Dacă, însă, calculăm valoarea BVB după oferta de 120 de lei a Global Valori Mobiliare, care ridică suma totală la peste 250 milioane euro, valoarea bursei a crescut de trei ori. Un profit bun pentru orice investitor.

120-17709-27_sergiuovidiupop_38f13.jpg«Valoarea Bursei de Valori va creşte în continuare, aşa cum a făcut-o şi pånă acum. Nu este recomandabilă vånzarea acţiunilor în acest moment.»
Sergiu Ovidiu Pop, preşedintele Depozitarului Central

76,7 mil. lei este capitalul social la care a ajuns Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în creştere de peste patru ori faţă de valoarea capitalului social iniţial