Acțiunile companiilor auto europene au scăzut joi, după noile taxe anunțate de SUA
Bursele europene au scăzut joi, după ce piețele financiare din toată lumea au reacționat la noile taxe pentru mașini anunțate de președintele SUA, Donald Trump.
Indicele principal al burselor europene, Stoxx 600, a scăzut cu 0,44%. Sectorul auto a pierdut aproape 1%. Producătorul de mașini Jeep, Stellantis, a pierdut 4,2%. Acțiunile Mercedes-Benz au scăzut cu 2,7%. Acțiunile BMW au scăzut cu 2,55%.
Liderul american a anunțat, miercuri, că va impune o taxă de 25% pe toate mașinile care nu sunt produse în SUA de pe 2 aprilie 2025. Un consilier de la Casa Albă a precizat că noua taxa se va aplica mașinilor și camioanelor ușoare fabricate în afara SUA.
După aceea, Donald Trump a scris pe contul său de Truth Social că ar putea impune taxe și mai mari Uniunii Europene (UE) și Canadei, dacă acestea încearcă să afecteze economia americană.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reacţionat rapid.
„Regret profund decizia SUA de a impune tarife la exporturile de automobile din UE. Tarifele sunt taxe – rele pentru afaceri, mai rele pentru consumatori, în SUA și UE. UE va continua să caute soluții negociate, apărând în același timp interesele sale economice”, a scris ea, miercuri seară, pe X (Twitter).
I deeply regret the U.S. decision to impose tariffs on EU automotive exports.
Tariffs are taxes – bad for businesses, worse for consumers, in the US and the EU.
The EU will continue to seek negotiated solutions, while safeguarding its economic interests ↓
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 26, 2025
SUA ar putea fi mai afectate decât UE
Politicile economice ale Casei Albe ar putea afecta mai mult economia SUA decât pe cea a UE în perioada următoare, a avertizat Ana Botín, șefa Banco Santander. Mulți analiști financiari cred că aceste taxe vor duce la creșterea prețurilor și vor scădea puterea de cumpărare a americanilor.
„Tarifele sunt, în esenţă, o taxă. Este o taxă pe consumator. În cele din urmă, economia va plăti preţul. Va exista o creştere mai lentă şi o inflaţie mai mare, toate celelalte lucruri fiind egale.
Pe termen scurt, Europa va fi mai puţin afectată decât SUA. Băncile europene sunt astăzi pregătite să crediteze mai mult şi să sprijine economia. Suntem puternici. Avem capitalul necesar”, a zis ea, joi.
UE a propus un plan pentru a deveni mai independentă, care include reguli fiscale mai relaxate și aproape 800 de miliarde de euro pentru apărare. Aceste măsuri, alături de intenția Germaniei de a-și schimba politica fiscală pentru a susține cheltuielile militare, au dus recent la creșterea acțiunilor companiilor din industria apărării europene.
Cu toate acestea, Germania, al treilea cel mai mare exportator din întreaga lume, rămâne vulnerabilă pentru că depinde foarte mult de industria auto. Șeful Băncii Centrale din Germania, Joachim Nagel, a avertizat că noile taxe impuse de SUA ar putea duce economia germană spre recesiune.
Există și o parte bună
În ciuda acestor riscuri, Ana Botín este optimistă când vine vorba de economia europeană.
Totuşi, ea a recunoscut că incertitudinea actuală complică deciziile privind politica monetară a Băncii Centrale Europene (BEC), care este aşteptată să reducă dobânda de referinţă cu 25 puncte de bază la şedinţa din 17 aprilie 2025.
„Credem că SUA va încetini mai mult decât Europa, celelalte lucruri fiind egale, deoarece Germania reprezintă o treime din economia zonei euro. Asta oferă un impuls. Fundamentele economiei sunt solide, dar incertitudinea şi volatilitatea sunt la niveluri istorice.
Asta înseamnă o încetinire a activităţii economice. Iar această încetinire indică spre scăderea ratelor dobânzilor, chiar dacă inflaţia trage în direcţia opusă,” a concluzionat ea, sugerând că dobânzile ar putea scădea, dar nu rapid.