Acţiunile Credit Suisse şi-au reluat scăderea, vineri, 17 martie, cu un declin de 8%, deoarece încrederea investitorilor a rămas fragilă în urma unui ajutor de 54 de miliarde de dolari pe care banca şi l-a asigurat săptămâna aceasta de la Banca Naţională a Elveţiei, relatează Reuters.
Acţiunile Credit Suisse au pierdut încă 8%
O retrogradare a ratingurilor şi un proces din SUA au anulat pe 16 martie o parte din uşurarea adusă de linia de lichiditate de urgenţă oferită joi de banca centrală elveţiană.
Acţiunile Credit Suisse au pierdut încă 8% vineri, după două zile de fluctuaţii puternice, în urma cărora acţiunile sale şi-au revenit joi cu 20%, după o scădere de 24% miercuri, când cel mai mare investitor al său a declarat că reglementările nu îi permit să-şi mărească participaţia deţinută la banca elveţiană.
„În opinia noastră, este o întrebare cheie dacă deponenţii sunt suficient de siguri pentru a opri ieşirile de fonduri în următoarele zile”, a susținut Frédérique Carrier, şeful strategiei de investiţii pentru RBC Wealth Management.
„Deși pieţele sunt uşurate de faptul că banca centrală elveţiană a intervenit, încrederea va rămâne foarte fragilă, mai ales că investitorii se vor îngrijora probabil de eventualul impact economic al înăspririi agresive a politicii monetare de către Banca Centrală Europeană (BCE)”, a adăugat ea.
Noua finanţare va permite băncii să-şi continue planul de redresare
Credit Suisse a înregistrat ieşiri nete de peste 200 de milioane de dolari din fondurile sale gestionate din SUA şi Europa începând cu 13 martie, a precizat astăzi Morningstar Direct.
DBRS Morningstar a devenit joi prima agenţie de rating globală care a redus ratingul de creditare al băncii, cu o retrogradare la ”BBB”, care este încă de grad recomandat investiţiilor.
Şeful diviziei elveţiene a Credit Suisse a spus pe 16 martie că noua finanţare va permite băncii să-şi continue planul de redresare, deşi ar putea dura timp pentru a recâştiga încrederea clienţilor.
„Suntem încă puţin precauţi aici, dar cu siguranţă au existat ştiri mai pozitive despre Credit Suisse”, a declarat John Milroy, consilier de investiţii la Ord Minnett.
Într-un alt semn că îngrijorarea în raport cu stresul bancar rămâne ridicată, Consiliul de Supraveghere al BCE a convocat, astăzi, 17 martie, o întâlnire neprogramată, pentru a discuta stresul şi vulnerabilităţile din sectorul bancar din zona euro. Supraveghetorii BCE au fost informaţi că depozitele au rămas stabile în băncile din zona euro şi că expunerea la Credit Suisse nu a fost semnificativă, a declarat pentru sursa citată o sursă familiarizată cu conţinutul întâlnirii.