Acțiunile economice ale Rusiei trec neobservate de guvernanții din România
Așadar, primarul a subliniat că fabrica HS Timber oferea locuri de muncă pentru 300 de angajați iar impozitele încasate la bugetul local reprezentau 25% din veniturile proprii ale orașului.
„Închiderea fabricii HS Timber are un impact negativ consistent la nivelul comunității locale. Această fabrică oferea locuri de muncă pentru 300 de angajați, iar impozitele încasate la bugetul local reprezintă 25% din veniturile proprii ale orașului. La aceasta se adaugă și faptul că în orașul nostru, dar și în zona noastră în general, nu au apărut noi investitori importanți.
Practic, singurii mari investitori au venit în 2004. Aceștia sunt HS Timber care pleacă acum și firma Egger. Deși am înființat un parc industrial, deși avem un colegiu tehnic valoros în cadrul căruia învață peste 1350 de elevi, deși am început să implementăm învățământul dual, orașul nostru este de mult timp în așteptarea unor investitori importanți, care să valorifice forța de muncă încă existentă în zonă, inclusiv din Ucraina, regiunea Cernăuți”, a declarat Adrian Popoiu pentru plusinfo.org
Principalele probleme care i-au îndemnat să închidă fabrica
Conform acestuia, primăria Siret a avut o relație de colaborare foarte bună cu HS Timber iar principalele probleme care i-au îndemnat să închidă fabrica sunt legislația actuală foarte restrictivă în domeniul exporturilor de lemn practicată de Ucraina și Rusia, legislația restrictivă în domeniul exploatării lemnului în România precum și creșterea semnificativă a prețului materiei prime, a energiei electrice și a gazului metan.
„Primăria Siret a avut o relație de colaborare foarte bună cu HS Timber. Noi i-am sprijinit când au cumpărat fabrica din Siret de la firma Swedwood, iar HS Timber a angajat aici 300 de persoane și a derulat în Siret proiecte de responsabilitate socială în valoare de peste 2,2 milioane de euro sprijinindu-ne mai ales în domeniul social.
Principalele probleme care i-au îndemnat să închidă fabrica sunt legislația actuală foarte restrictivă în domeniul exporturilor de lemn practicată de Ucraina și Rusia, legislația restrictivă în domeniul exploatării lemnului în România precum și creșterea semnificativă a prețului materiei prime, a energiei electrice și a gazului metan. La aceasta se adaugă și o infrastructură feroviară și rutieră deficitară.
Trebuie să vă spun că în ultimii ani majoritatea producției HS Timber la Siret s-a realizat cu cherestea importată, ceea ce nu este fezabil în condițiile actualelor prețuri. Dar cred că un motiv care l-a nemulțumit pe patronul acestei firme este acela al mediului neprietenos pentru investitorii corecți. Aici o contribuție nefastă au avut-o unele instituții ale statului, sau mai bine zis o parte din angajații care lucrează acolo, dar și unii „apărători ai pădurilor”, care prin vehemența lor au făcut foarte mult rău. Cred că Gerald Schweighoffer s-a simțit umilit și astfel a luat decizia închiderii și restrângerii activității economice”, a mai spus primarul pentru sursa menționată.