La sfârşitul lunii februarie, Raiffeisen Capital Management evalua opiniile negative legate de scenariile dezastruoase şi riscurile prezente în Europa de Est ca fiind exagerate şi fără fundament.
De atunci, monedele, obligaţiunile şi cursul acţiunilor din regiune s-au stabilizat şi au recuperat parţial pierderile anterioare. Înseamnă acest fapt că momentul critic al crizei a trecut şi că urmează o nouă revenire pe termen lung? Recuperarea semnificativă la nivelul pieţelor de capital nu trebuie să ascundă faptul că mediul economic rămâne foarte negativ şi tinde să se deterioreze în continuare. Deşi situaţia este diferită de la ţară la ţară, în cazul Europei de Est se poate observa că evoluţia este disproporţionată, raportată la declinul economic global. Acest fapt este atribuit în special dependenţei mari de export şi creditare. Uniunea Europeană, principalul partener economic pentru regiune, şi Statele Unite ale Americii, care reprezintă cea mai puternică economie din lume, traversează în prezent cea mai grea criză economică de la finele celui de Al Doilea Război Mondial. Atâta timp cât aceste economii nu îşi revin, pentru Europa de Est nu se poate anticipa o redresare de durată. O poziţie oarecum specială în regiune o deţine Rusia, a cărei economie depinde îndeosebi de evoluţia preţului petrolului datorită resurselor deţinute.
Sectoarele economice vor evolua diferit
Diferenţe substanţiale se manifestă şi în cazul sectoarelor economice. În ceea ce priveşte valorile acţiunilor din domeniile industrial şi al materiilor prime, există o dependenţă crescută de modul în care economiile SUA şi ale zonei euro se vor redresa. Rămâne de văzut dacă şi în ce măsură situaţia economică se va îmbunăţăţi în a doua jumătate a anului. În ultimul timp, instituţiile bancare turceşti se prezintă bine, în timp ce situaţia instituţiilor financiare ucrainene şi baltice este foarte tensionată. Sectorul bancar rusesc este greu de evaluat, deoarece este în mare parte deţinut de stat, fapt care i-a conferit un anumit grad de stabilitate.
În general, se estimează că bursele est europene prezintă un potenţial excelent pe termen lung, mai ales dacă economia mondială se stabilizează şi intră din nou într-o perioadă de apreciere. În contextul recentelor evoluţii de la bursă, oportunităţile de curs vizează în special companii individuale evaluate favorabil. Chiar dacă situaţia sugerează pentru Europa de Est o nouă apreciere a burselor, este încă prematur să vorbim de acest lucru.
«Sectorul bancar rusesc este greu de evaluat deoarece este în mare parte deţinut de stat, fapt care i-a conferit un anumit grad de stabilitate.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena