Acţiunile celor mai mari companii europene au încheiat tranzacţiile de luni la cel mai ridicat nivel din ultimele 9 luni, în urma datelor peste aşteptări referitoare la industria prelucrătoare din Statele Unite, transmite Reuters.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 a încheiat şedinţa în urcare cu 1,4%, după ce a atins în timpul tranzacţiilor nivelul maxim după noiembrie 2008.

În Statele Unite, indicele privind activitatea fabricilor, calculat de Institute for Supply Management, a crescut în iulie la 48,9 puncte, cel mai ridicat nivel atins după august 2008, de la 44,8 puncte în iunie.

„Datele referitoare la industria prelucrătoare sunt peste estimări şi se apropie de nivelul de 50 de puncte care separă creşterea economică de contracţie”, a declarat Jim Wood-Smith, analist la compania Williams de Broe.

Titlurile bancare au avut cea mai mare contribuţie la aprecierea indicelui, iar acţiunile HSBC au fost cotate în urcare cu aproape 5% după ce banca a raportat un profit înainte de plata impozitelor care a depăşit previziunile analiştilor.

Pe alte pieţe, FTSE100, indice care reuneşte acţiunile celor mai mari companii listate la Londra, a închis în urcare cu 1,6%, la cel mai ridicat nivel atins după octombrie 2008.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a avansat cu 1,8%, iar CAC40 al bursei din Paris s-a majorat cu 1,5%.

SURSA: Mediafax