Sunt citate "elemente semnificative" care lovesc bilanțul băncii, inclusiv "amenzi, noi sedii, despăgubiri ale clienţilor din Marea Britanie, precum şi provizioane asociate". În pierdere este inclusă şi amenda primită pentru trucarea pieţei valutare, în luna noiembrie 2014.
Astfel încât, la 11,00 ora României, preţul unei acţiuni HSBC a scăzut cu 4,92%.
"2014 a fost un an dificil, în care am continuat să lucrăm din greu pentru a îmbunătăți performanța afacerilor băncii, în condiţiile impactului unei creşteri de exploatare", a declarat Stuart Gulliver, CEO-ul grupului HSBC.
"Profiturile sunt dezamăgitoare, deși un sfert al patrulea trimestru a mascat în parte progresele realizate în cursul ultimelor trei trimestre", a mai spus Gulliver.
HSBC este în prezent implicată într-un scandal de evaziune fiscală și spălare de bani, ca urmare a scurgerilor de informaţii din conturi orchestrată de fostul angajat al băncii Herve Falciani.
La 18 februarie, poliția a percheziționat biroul HSBC Elveția, din Geneva, în timp ce parchetul elvețian a confirmat ca investigheaza filiala și "persoane necunoscute pentru suspiciuni de spălarea de bani agravate."
Mai mult decât atât, ziarele britanice, în special The Guardian, a prezentat date despre contul personal al CEO-ului grupului bancar Stuart Gulliver, în care se arată că acesta a "ascuns 5 milioane de lire sterline din banii proprii la o companie din Panama cu cont în sucursala elvețiană a HSBC."