‘Planificata închidere a fabricii din Cluj combinată cu ajustarea operaţiunilor din lanţul de furnizare este estimată să afecteze aproximativ 2.200 de angajaţi’, se arată în comunicatul Nokia.

De asemenea grupul şi-a revizuit planurile din Finlanda, Ungaria şi Mexic şi estimează că va recurge la noi concedieri în 2012, după ce în aprilie Nokia anunţase reducerea a 4.000 de locuri de muncă.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, caută să reducă activitatea companiei pentru a ajunge din urmă rivalii care au luat decizii mai rapide. De asemenea Elop a mutat 3.000 de angajaţi la grupul Accenture Plc odată cu softul de operare Symbian, pentru a crea condiţiile adoptării sistemului de operare Windows Phone 7 de la Microsoft.

Nokia a stabilit o nouă locaţie, ceea ce va avea ca rezultat închiderea diviziilor din Bonn şi Malvern, statul Pennsylvania.

‘Cu aceste schimbări planificate, vom ajunge un competitor mai dinamic, mai eficient şi mai prompt’, a declarat directorul general al Nokia, care a dat asigurări că va păstra în Europa facilităţile de cercetare şi dezvoltare.

Separat, grupul finlandez a anunţat că societatea mixtă pe care o deţine cu Siemens AG, Nokia Siemens Networks, va primi o infuzie de capital de 1 miliard de euro (1,4 miliarde de dolari) de la Nokia şi Siemens, pentru a-şi consolida situaţia financiară.

Joi dimineaţă acţiunile Nokia au scăzut la bursa de la Helsinki 1,1%, la 4,14 euro.

Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a coborât ratingul pe termen lung atribuit producătorului finlandez de telefoane mobile Nokia Oyj, la ‘BBB’ de la ‘BBB plus’, adăugând că perspectiva asociată este una negativă.

Nokia a anunţat pierderi peste aşteptări de 368 milioane de euro în trimestrul al doilea. În plus, Nokia a cedat în faţa rivalului Apple poziţia de lider pe segmentul smartphone, pe care compania finlandeză la creat în 1996 prin modelul Communicator.