Conducerea companiei SNP Petrom, prin directorul general Gheorghe Constantinescu, si-a asumat responsabilitatea influentarii tranzactiilor in Bursa prin aprecieri la adresa valorii reale a actiunilor SNP. Constantinescu a afirmat ca titlurile Petrom sunt in prezent subevaluate in Bursa si ca un pret de 1.500 lei/actiune este mai aproape de adevar. Declaratia a condus la cresterea pretului mediu de tranzactionare cu 2,3% intr-o singura zi, pretul maxim fiind vineri de 1.440 lei/actiune, fata de un maxim de 1.370 lei/actiune in ziua precedenta. Mai mult, directorul Petrom a afirmat ca nu a inceput inca procesul de rascumparare de actiuni SNP, lasand sa se inteleaga ca asteapta sa creasca nivelul cotatiilor pentru a cumpara 1% din titlurile emise de companie.
Brokerii suspecteaza faptul ca semnalul dat de Gheorghe Constantinescu ar putea influenta evolutia fireasca a titlurilor SNP in piata. Ei se asteapta ca pana la sfarsitul lunii iunie, pretul actiunilor SNP sa atinga „pragul” stabilit de directorul companiei pentru rascumparare. Cu atat mai mult cu cat, doua zile inainte ca aceste declaratii sa fie mediatizate, un investitor a cumparat peste 25 de milioane de actiuni la un pret mediu cu aproape 3% mai mare decat in ziua precedenta.
Surse din piata de capital spun ca initial au existat trei ipoteze privind cumparatorul: Broadhurst, Federatia Sindicatelor din Petrom sau un fond de investitii administrat de ING Barrings.
Ulterior, primele doua variante au cazut, iar cea de a treia a ramas inca incerta. Brokerii spun ca in ceea ce priveste ING, departamentul de supraveghere al Bursei ar trebui sa urmareasca atent operatiunile derulate pe SNP, deoarece ING Barrings Londra face parte din consortiul pentru consultanta in privatizare si dispune de informatii preferentiale. Daca raportul de consultanta a evaluat actiunile SNP la pretul „scapat” pe piata de Gheorghe Constantinescu, atunci pentru investitorul care a beneficiat de aceasta informatie calculele au fost simple: 25 de milioane de actiuni cumparate cu 1.350 lei si vandute doua saptamani mai tarziu cu 1.500 lei, rezulta un profit net pe actiune de aproximativ 140 lei, adica un total de 3,5 miliarde.

Cronologia „exploziei” Petrom

Fata de 1 iunie, pretul mediu platit pentru actiunile SNP a crescut cu 14,2%, de la 1.210 lei la 1.405 lei. In 16 iunie, pretul mediu a fost de 1.310 lei/actiune si nu existau motive care sa determine o crestere spectaculoasa. Miercuri, 18 iunie, un investitor plaseaza la prima ora un ordin de cumparare ascuns (fara a specifica cate actiuni cumpara) la un pret de 1.340 lei/actiune. „Incaseaza” pe acel ordin aproximativ noua milioane de actiuni, dupa care alti cumparatori intra pe cotatii la 1.350 lei/actiune. Dupa pranz, investitorul plaseaza si el un ordin de cumparare in 1.350 lei/actiune si mai achizitioneaza 16,2 milioane actiuni SNP. A doua zi, directorul Petrom, Gheorghe Constantinescu, declara pentru un cotidian central ca pretul real al titlurilor SNP este de 1.500 lei/actiune. In 20 iunie, sub imboldul afirmatiilor directorului SNP pretul urca pana la un maxim de 1.440 lei/actiune.