Cumparatorul a 70% din actiunile Petrotub, Tubman International, este suspectat ca prin achizitia Petrotub va detine practic monopolul productiei de tevi in Romania. Firma engleza mai controleaza fabricile Sicotub Zalau si Laminorul Braila care, impreuna cu Petrotub, detine mai mult de 40% din productia interna a tevilor. In anuntul facut pe data de 2 mai, cu ocazia introducerii la tranzactionare a actiunilor Petrotub SA Roman, actionar majoritar este in continuare FPS, cu 70% din capitalul social, cu toate ca pe 17 noiembrie 1999 a fost semnat contractul de privatizare cu Tubman International. In primele trei zile de la intrarea pe piata nu a fost efectuata insa nici o tranzactie cu titluri Petrotub, nimeni nevrand sa riste pana cand nu este lamurita situatia contractului de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni. Tergiversarea luarii unei decizii are implicatii negative asupra activitatii la Petrotub SA. La ora actuala, conducerea societatii este bicefala, FPS care inca mai figureaza cu 70% din capitalul social si Tubman, care a semnat contractul de vanzare-cumparare, dar nu-si poate exercita dreptul de proprietar.
Publicitatea facuta in jurul acestei privatizari s-a datorat reactiei sindicatului de la Petrotub fata de programul de restructurare anuntat de noul proprietar, in care este prevazuta disponibilizarea a 1.500 de salariati. Sindicatul a refuzat pana in prezent sa semneze un protocol ce trebuie anexat la contractul de vanzare-cumparare, astfel ca dupa privatizare, disponibilizatii nu vor putea beneficia de platile compensatorii. Sindicatele acuza FPS ca a vandut trei unitati siderurgice
unei companii off-shore, cu un capital social de numai 1.000 dolari. Tubman este insa sustinuta financiar de concernul elvetian Duferco, asa ca planul lor de investitii la Petrotub, de 30 milioane dolari, are, cel putin teoretic, acoperire in realitate.
Situatia financiara a societatii Petrotub este foarte delicata, pierderile inregistrate la sfarsitul anului trecut ridicandu-se la aproape 40 miliarde lei, la o productie de 80.000 tone tevi sudate.
Actiunile Petrotub au ramas pe teava
11 mai 2000, 12:00
Ultima modificare în 11 mai 2000, 15:00
Cumparatorul a 70% din actiunile Petrotub, Tubman International, este suspectat ca prin achizitia Petrotub va detine practic monopolul productiei de tevi in Romania. Firma engleza mai controleaza fabricile Sicotub Zalau si Laminorul Braila care, impreuna cu Petrotub, detine mai mult de 40% din productia interna a tevilor. In anuntul facut pe data de 2 mai, cu ocazia introducerii la tranzactionare a actiunilor Petrotub SA Roman, actionar majoritar este in continuare FPS, cu 70% din capitalul soci
Etichete: arhiva,
petrotub
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- Astra creste prin aporturi in natura
- Avantajele globalizarii
- Contrabanda din Moldova miroase a Rasarit
- Un aragaz costa intre 1,5 si opt milioane lei
- Frica de unguri tine sus taxele vamale
- Egalitate, dar nu pentru catei
- Cartile de munca sunt pe cale de disparitie
- Frica pazeste pepenii
- Smen de 100.000 de dolari la o tranzactie intre banci
- Dan Pazara: „AVAB este un depozit de 2,3 miliarde dolari”