"După aproape trei ani de scăderi puternice, acţiunile producătorilor de petrol, gaze şi energie au început să îşi revină la sfârşitul anului trecut. Titlurile Petrom au fost eliberate de presiunea ofertei de vânzare de către Fondul Proprietatea, reflectând, în sfârşit, revenirea petrolului pe pieţele externe, iar Romgaz şi Nuclearelectrica au beneficiat de vremea friguroasă care a crescut substanţial consumul de gaze naturale şi energie electrică", a spus Dumitrescu.
Potrivit acestuia, evoluţia OMV Petrom rămâne mai degrabă o funcţie a preţului petrolului, momentan stabilizat la peste 50 dolari/baril.
"La acesta s-a adăugat iarna mai grea decât aşteptările, care a împins preţurile la energie în sus. Astfel, Petrom reuşeşte să profite în 2016 de revenirea hidrocarburilor şi raportează (preliminar) un rezultat net neajustat de 1,04 miliarde lei, faţă de pierderea de 0,67 miliarde lei în 2015. În plus, compania surprinde şi îşi asumă un dividend de 1,5 bani/acţiune, care reprezenta un randament brut de 5,2% la preţul de închidere de ieri. Ce-i drept, ritmul de creştere a profitului a scăzut în T4/2016 (doar 15,5% din profitul anual raportat), dar dinamica vânzărilor a fost peste media anului (+2% în T4/2016 vs. T4/2015, comparativ cu -10% în 2016 vs. 2015). O evoluţie oarecum pozitivă, deşi efectele vor deveni mai clare pe termen mai lung, este deschiderea spre noi surse de venit din staţii de încărcare pentru maşinile electrice şi din cooperarea cu supermarketul Auchan. Petrom este o companie de referinţă pentru bursa locală şi, chiar dacă veniturile sale sunt strâns legate de preţul hidrocarburilor, rămâne de interes pentru investitori", a mai arătat oficialul Tradeville.
Dumitrescu a mai spus că în cazul Romgaz, cifra de afaceri a scăzut cu 15,8% faţă de 2015, afectată de scăderea preţului gazelor, iarna blândă din primul trimestru şi concurenţa din partea importurilor.
"Profitul operaţional a scăzut cu 11,7%, lovit şi de pierderea legată de intrarea în insolvenţă a ELCEN, iar cel net, cu 14,2%, reuşind, totuşi, să depăşească ţintele bugetate. Notăm că ultimul trimestru a adus o revenire puternică, profitul net crescând cu 42% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, iar tendinţa pozitivă are şanse să continue în T1/2017. Presupunând o rată de distribuţie de 95% către acţionari, Romgaz ar putea oferi un dividend brut de 2,52 lei/acţiune, echivalentul unui randament de 9% la preţul de referinţă de astăzi", a explicat Ovidiu Dumitrescu.
De asemenea, a reamintit că Nuclearelectrica a raportat scăderea veniturilor din exploatare cu 5,7% faţă de 2015, cantitatea de energie vândută scăzând din cauza lucrărilor prelungite la Reactorul 1.
"Profitul operaţional a scăzut uşor, cu 1,2%, dar pierderea financiară cauzată de deprecierea leului a condus la o scădere de 27,5% a profitului net. La rata minimă de distribuţie către acţionari de 90%, Nuclearelectrica ar putea plăti un dividend brut de 0,32 lei/acţiune, echivalent unui randament de 5,4% la preţul de referinţă de astăzi. Dată fiind creşterea spectaculoasă a preţurilor pe piaţa de energie la începutul lui 2017, ne aşteptăm ca rezultatele pentru primul trimestru să arate o creştere a veniturilor şi a profitului net, însă rămâne de văzut dacă revenirea pieţei de energie şi a companiei a fost sustenabilă", conchide oficialul companiei de brokeraj. AGERPRES