Serviciul se numeste Vanguard Startrade si este destinat atat clientilor firmei, cat si oricarei persoane interesate de jocul bursier si care are acces la Internet.
In momentul de fata, nu exista concurenta in Romania in domeniul tranzactiilor de actiuni pe Internet. Daca serviciul va avea succes, cu siguranta ca si celelalte SVM-uri vor oferi astfel de facilitati clientilor.
Avantajul acestui mod de a vinde sau cumpara actiuni este ca orice investitor este tinut la curent (in timp real) cu miscarile de pe piata bursiera si poate interveni la momentul oportun. Renuntand la zeci de telefoane catre broker, asezat in fata monitorului, jucatorul la Bursa are permanent in fata pretul actiunilor, tranzactiile de ultim moment si posibilitatea de a vinde sau cumpara. De asemenea, pentru un investitor strain este mult mai economicos si mai profitabil sa primeasca toate datele bursiere in timp real si sa actioneze in consecinta.
Programul cu care se realizeaza si gestioneaza tranzactiile este scris in totalitate de romani si ruleaza direct in fereastra browserului. Dl Vlad Sirghe, unul dintre autorii sistemului Vanguard Startrade, ne spune: „Ideea ne-a venit pe la jumatatea anului 1998, cand am vazut pe Internet o SVM din strainatate care oferea astfel de servicii on-line. Am inceput sa lucram si noi la un soft asemanator, folosind ca testeri chiar clientii firmei”.
Pentru inceput, clientul se autentifica printr-un nume si o parola, urmand sa aiba acces la profilul personal. Profilul este, de fapt, o baza de date construita si gestionata chiar de catre client. Ea cuprinde o lista cu societatile unde respectivul utilizator detine actiuni, cotatia acestora la Bursa (in momentul in care se apeleaza profilul). Dupa vizualizarea datelor, clientul poate trece la vanzarea sau cumpararea de actiuni, completand formulare on-line. Ordinul este transmis automat la trader, aflat si el in legatura permanenta cu sistemul. Informatiile de pe Bursa de Valori se actualizeaza la fiecare doua minute, iar cele de pe piata extrabursiera – instantaneu, datorita serviciului Data Feed, lansat anul acesta de RASDAQ . Confirmarea tranzactiei se face chiar in pagina de web. Printre celelalte facilitati oferite se numara si posibilitatea de a alcatui topuri ale societatilor, pe baza mai multor criterii (pretul actiunii, volumul de actiuni tranzactionate etc.). De asemenea, se pot „urmari” anumite societati, creandu-se astfel liste personale cu firmele care prezinta interes pentru client. Toate acestea sunt servicii personalizate, adica se pot configura chiar de catre client intr-un mod foarte simplu.
Deocamdata, cei mai multi clienti care folosesc Vanguard Startrade sunt implicati in tranzactionari pe Bursa, unde este vorba mai mult de licitatie. Deoarece piata RASDAQ este cunoscuta ca una de „negociere”, Vanguard Startrade ofera si posibilitatea, foarte interesanta, de comunicare prin Internet intre client si trader, si invers. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui program de chat, intuitiv si usor de utilizat.
Clientii din strainatate pot deveni utilizatori ai sistemului direct de pe Internet, completand niste formulare. In privinta securitatii sistemului, dl Catalin Bucsa, coautor al programului, explica: Internet Information Server, softul folosit de noi, are un standard universal de securitate, numit SSL (Secure Socket Layer). Orice informatie care circula de la client catre server este securizata. Deci, din momentul in care clientul a intrat in contul (profilul) personal, orice informatie este transmisa securizat. Este asigurata confidentialitatea tranzactiilor. Noi insa nu urmarim sa avem clienti cu tranzactii mari prin Internet”. Dl Florin Dolea, presedintele Romanian Investment Fund, se arata increzator in initiativa Vanguard: „Marile societati de brokeraj din strainatate ofera astfel de servicii clientilor. Aparitia unui program de acest gen in Romania este un lucru interesant, dar deocamdata nu cred ca vreun fond de investitii ar fi interesat sa foloseasca tranzactiile prin Internet, din cauza mai multor probleme specifice, de pilda custodia tranzactiei si confidentialitatea. Totusi, este o metoda buna de a atrage investitori din Romania sau, mai ales, din strainatate”.         

Radu Lazar