Actiunile Romcif ajung in conturile disponibilizatilor

O idee pe cat de simpla, pe atat de stralucita a dat posibilitatea incasarii unor sume importate atat societatilor de valori mobiliare, cat si personalului disponibilizat. Reteta suna cam asa: o societate de valori mobiliare alege o societate cotata X, cu lichiditate mare a actiunilor. Se contacteaza salariatii care urmeaza sa fie disponibilizati in numar mare de la o anumita intreprindere. Acestora li se propune, pentru a-si putea incasa integral salariile compensatorii, sa-si deschida toti con

O idee pe cat de simpla, pe atat de stralucita a dat posibilitatea incasarii unor sume importate atat societatilor de valori mobiliare, cat si personalului disponibilizat. Reteta suna cam asa: o societate de valori mobiliare alege o societate cotata X, cu lichiditate mare a actiunilor. Se contacteaza salariatii care urmeaza sa fie disponibilizati in numar mare de la o anumita intreprindere. Acestora li se propune, pentru a-si putea incasa integral salariile compensatorii, sa-si deschida toti conturi la respectiva SVM. Un pachet de actiuni emise de firma X, suficient de mare pentru a reprezenta suma salariilor compensatorii pentru o persoana, este plimbat apoi printre respectivii fosti salariati, prin tranzactii cross. Tranzactiile se desfasoara pe o perioada cuprinsa intre cateva secunde si un minut, iar pretul unei actiuni nu variaza de la o operatiune la alta.
Actiunile Marmosim sunt supuse unor astfel de transferuri de cateva luni, ceea ce a facut ca respectiva societate sa se afle aproape zilnic pe primul loc in topul tranzactiilor. De curand, acelasi lucru se intampla cu producatorul de ciment Romcif din Fieni. Dupa ce, pentru o perioada lunga de timp, titlurile Romcif cazusera in anonimat, acum volumul tranzactiilor zilnice atinge chiar cifre de peste un milion de actiuni. Pretul a cunoscut si el o crestere importanta, de aproximativ 50% de la inceputul lunii trecute. Nu neaparat pentru ca Romcif face acum mai multi bani in ochii investitorilor, ci mai ales pentru ca, in orice situatie, brokerul incaseaza comision de la clienti, comision calculat la valoarea tranzactiei. Cu cat pretul unei actiuni este mai mare, cu atat, pentru un pachet de dimensiune data, valoarea este mai mare. Nu este exclus nici ca, in acest fel, sa se incerce o fortare a pretului de piata avand in vedere ca, alaturi de actionarul principal, Tagrimpex, de Romcif este interesata si compania germana Heilderberger, actionar majoritar la producatorul de ciment Moldocim Bicaz.
Acelasi pachet cuprinzand 20.000 actiuni Romcif se plimba zilnic intre clienti si SVM, iar cele cateva zeci de tranzactii cross (vezi data de 17 august) se fac pe parcursul unui minut, fara ca pretul sa varieze cu vreun leu.
Solutia nu are nimic ilegal, este doar un artificiu care da disponibilizatilor posibilitatea sa-si incaseze toti banii, iar brokerilor sa castige din comisioane. Singurul caere ar putea avea de obiectat este bugetul statului, nevoit sa elibereze sume mari de bani pe baza unor astfel de inventii.
In ceea ce priveste tranzactiile in piata ale societatilor de valori mobiliare, topul lunii trecute nu a adus surprize de proportii. Modificarile din varful clasamentului au adus din nou pe primele locuri societati de dimensiune mai mica si mai putin cunoscute. ABN Amro sau CAIB Securities a coborat catre jumatatea clasamentului. Valoarea totala decontata este in scadere, iar numarul societatilor active urmeaza aceeasi tendinta.