Compania chineză CEFC China Energy Company Ltd a ajuns la un acord pentru achiziţia a 51% din KMG International, care grupează rafinăria Petromidia, lanţul de benzinării Rompetrol, Dyneff Franţa şi celelalte firme din fostul grup Rompetrol.

 

Potrivit surselor citate de Reuters, valoarea tranzacției se situează undeva între 500 de milioane și un miliard de dolari. Sursele au mai adăugat că GEFC vrea să investească 'miliarde de dolari' pentru a extinde rețeaua de distribuție a KMG International până la peste 3.000 de benzinării, de la aproape 1.000 în prezent.

O parte din finanțare va proveni de la fondul chinez de dezvoltare a infrastructurii "Drumul Mătăsii", în valoare de 40 de miliarde de dolari. 'Kazahstanul are rezerve semnificative de petrol și gaze naturale și a fost un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale "O centură, Un drum', a adăugat sursa.

Grupul kazah KazMunayGas este proprietarul KMG International, companie care desfășoară operațiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale în 15 țări. În România, Grupul operează rafinăria Petromidia Năvodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiești — cea mai veche unitate de profil în funcțiune (1905), dar și o rețea de distribuție a carburanților formată din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii și 3 stații de îmbuteliere GPL, 7 depozite.

KazMunayGas, un conglomerat cu 80.000 de angajați, care este responsabil pentru 27% din producția de petrol a Kazahstanului, este în căutare de noi surse de finanțare în condițiile în care scăderea prețului petrolului i-a îngreunat rambursarea datoriilor.

În luna august 2007, KazMunayGas (companie petrolieră controlată de statul kazah) a semnat un acord de achiziție de acțiuni cu Rompetrol Holding SA (Elveția) pentru 75% din titlurile companiei olandeze The Rompetrol Group. Ulterior, omul de afaceri Dinu Patriciu a vândut participația de 25% pe care o mai deținea la Rompetrol Group către compania KazMunayGas /KMG/, care a ajuns să controleze în totalitate grupul Rompetrol.

Prin cumpărarea Rompetrol, chinezii au căpătat acces la o rafinărie cu o capacitate de procesare anuală de 5 milioane de barili situată pe continetul europeană şi la circa 1.000 de staţii de distribuţie a carburanţilor în România, Franţa, Spania, Republica Moldova, Bulgaria, scrie DIGI24

Acordul face parte dintr-un pachet de tranzacţii ce totalizează 4 mld. dolari, semnat luni la Beijing şi care include înţelegeri între statul chinez şi cel kazah în domenii ca petrol şi gaze, telecomunicaţii şi energie nucleară. Înţelegerea a fost încheiată în contextul întâlnirii între cele două părţi, la nivel de premier.