Investitorii s-au speriat de pierderile Rompetrol Rafinare de anul trecut, iar cotaţia a coborât cu 4% vinerea trecută, însă se aşteaptă în continuare decizia CNVM privind oferta publică obligatorie. Publicarea rezultatelor financiare, care a început în această perioadă, nu pare să influenţeze evoluţia slabă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Cel puţin deocamdată, investitorii par interesaţi mai mult de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi de deciziile ace
Investitorii s-au speriat de pierderile Rompetrol Rafinare de anul trecut, iar cotaţia a coborât cu 4% vinerea trecută, însă se aşteaptă în continuare decizia CNVM privind oferta publică obligatorie.
Publicarea rezultatelor financiare, care a început în această perioadă, nu pare să influenţeze evoluţia slabă a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Cel puţin deocamdată, investitorii par interesaţi mai mult de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi de deciziile acesteia decât de tranzacţionare şi de rezultatele aferente anului trecut. Iar cea mai aşteptată decizie din partea CNVM este cea legată de obligativitatea unei oferte publice a majoritarului de la Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC).
Cea mai importantă ştire despre rafinăria de ţiţei de la malul mării a apărut săptămâna trecută şi a cuprins rezultatele aferente preliminare ale anului 2008. Dacă ne uităm la evoluţia cotaţiei, observăm că pierderile de anul trecut au contat în percepţia investitorilor. Vineri, acţiunile RRC au fost cele mai tranzacţionate după volum şi au înregistrat un curs negativ după patru şedinţe consecutive de evoluţie pozitivă. De altfel, evoluţia titlurilor Rompetrol a fost, contrar pieţei, pozitivă de la începutul anului. Faţă de ultima cotaţie a anului trecut, acţiunile RRC consemnau, în şedinţa de joia trecută, o creştere de aproximativ 40%. Trendul ascendent al titlurilor Rompetrol Rafinare a fost susţinut de posibilitatea apariţiei unei oferte publice, al cărei preţ să fie mult mai mare decât cotaţia din prezent. Rezultatele grupului pe anul 2008 nu au surprins cu aproape nimic aşteptările pieţei. Rompetrol Rafinare a încheiat cu pierderi în creştere faţă de anul precedent, iar Rompetrol Well Services a încheiat cu profit.
Decizii amânate
Cea mai mare companie a Grupului Rompetrol a înregistrat pierderi de 490 milioane lei (circa 133 milioane euro), cu peste 50% mai mari decât pierderile din 2007, cifrate la 314 milioane lei. Randamentul negativ este pus pe seama pierderilor financiare, cauzate de diferenţele de curs din reevaluarea datoriilor şi de factorii externi nefavorabili. „Rezultatele financiare au fost puternic influenţate de evoluţia-record a ţiţeiului (în creştere cu 35% faţă de media anului 2007), de diferenţele de curs valutar pe fondul deprecierii monedei naţionale (14% pentru RON/USD şi 10% pentru RON/EURO) şi de criza financiară internaţională“, se arată în comunicatul companiei.
Rompetrol Rafinare avea, la finele anului trecut, datorii totale în valoare de 2,7 miliarde lei (675 milioane euro), în creştere de la 2,21 miliarde lei anul precedent. O mare parte a datoriilor este reprezentată de emisiunea de obligaţiuni convertibile, în valoare de 571 milioane de euro, deţinută de statul român şi scadentă anul viitor. Dobânzile aferente emisiunii achitate de Rompetrol Rafinare până în prezent se ridică la 150 milioane euro, dintre care 40 milioane euro au fost plătite anul trecut.
Obligaţiunile deţinute de stat reprezintă unul dintre punctele-cheie din evoluţia viitoare a cotaţiei RRC. La sfârşitul săptămânii trecute, capitalizarea bursieră a Rompetrol era de circa 550 milioane lei (128 milioane euro), mult sub valoarea capitalului social, de 2,1 miliarde lei (490 milioane euro). În condiţiile actuale, acţionarul majoritar, care a plătit, în 2007, 1,65 miliarde dolari pentru 75% din Grupul Rompetrol, va prefera răscumpărarea obligaţiunilor de la statul român, nu conversia în acţiuni. Ceea ce înseamnă că nu va face nimic pentru a influenţa cotaţiile companiei de la bursă. Dinu Patriciu, preşedintele grupului, a declarat la Realitatea TV că o decizie privind emisiunea de obligaţiuni va fi luată anul viitor. „O să vedem atunci, pentru că peste un an lumea va fi cu totul diferită de cea de azi. Spirala crizei se duce în jos în continuare“, a spus Dinu Patriciu. Cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare a fost, anul trecut, cu 42% mai mare decât în 2007, ajungând până la 4,68 miliarde dolari, iar profitul operaţional a urcat până la 36 milioane dolari. Trecerea la producţia şi livrarea de carburanţi Euro 5 a fost posibilă în urma unor investiţii în valoare de peste 40 milioane dolari.
Preţul, cel mai important
Conform declaraţiilor lui Dinu Patriciu, Rompetrol nu va face disponibilizări anul acesta, cele de anul trecut fiind suficiente. Ceea ce echivalează cu o declaraţie de optimism în legătură cu evoluţia afacerilor din 2009. Pentru investitori, însă, în perioada imediat următoare foarte importantă va fi decizia CNVM referitoare la oferta publică de preluare obligatorie pe care acţionarul majoritar, KazMunaiGaz, ar fi trebuit să o deruleze până la data de 20 ianuarie 2008. Conform Legii pieţei de capital, acţionarul majoritar semnificativ (cu un pachet de minimum 33% din capitalul social) este obligat să iniţieze o ofertă publică de preluare pentru restul acţiunilor în termen de două luni de la modificarea acţionariatului.
În cazul în care CNVM va da o decizie favorabilă cererii fondului QVT, acţionar minoritar la Rompetrol, şi Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, cel mai important amănunt va fi preţul din ofertă. Adică perioada la care se va face referire pentru stabilirea preţului mediu, impus prin ofertă. În solicitarea fondului QVT, preţul ar trebui să fie de 0,1 lei pe acţiune, de patru ori mai mare decât cotaţia de la sfârşitul săptămânii trecute.
Dinu Patriciu, preşedintele Rompetrol Group
4,68 mld. euro a fost cifra de afaceri a Rompetrol Rafinare anul trecut, cu 42% mai mare decât cea din 2007
Revenire în 2009
Acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au reuşit o evoluţie pozitivă în acest an, înregistrând o creştere de aproape 40% până la sfârşitul săptămânii trecute. Faţă de finele anului 2007, însă, cotaţia RRC arată o scădere de peste 75%.