Actiunile s-au numarat in aprilie

Luna aprilie a avut drept caracteristica o crestere a valorii totale a tranzactiilor zilnice cu peste zece procente comparativ cu luna anterioara.Explicatia nu sta neaparat in cresterea interesului pentru piata, ci mai mult in cresterea interesului unor investitori pentru anumite companii cotate. Societati asa cum sunt, de exemplu, Agromec-urile sau nelipsitele firme detinatoare de spatii comerciale au facut obiectul atentiei. Tranzactiile nu s-au inmultit, dar a crescut numarul operatiunile spe

Luna aprilie a avut drept caracteristica o crestere a valorii totale a tranzactiilor zilnice cu peste zece procente comparativ cu luna anterioara.
Explicatia nu sta neaparat in cresterea interesului pentru piata, ci mai mult in cresterea interesului unor investitori pentru anumite companii cotate. Societati asa cum sunt, de exemplu, Agromec-urile sau nelipsitele firme detinatoare de spatii comerciale au facut obiectul atentiei. Tranzactiile nu s-au inmultit, dar a crescut numarul operatiunile speciale prin care au fost transferate pachete mari de actiuni.
Explicatia acestei efervescente poate fi gasita in aceea ca luna aprilie este consacrata ca perioada de desfasurare a adunarilor generale. Multi dintre cei care au cumparat au tintit un fotoliu confortabil din care sa-si poata exprima opinia in ceea ce priveste viitorul societatii si, mai ales, modul de distribuire a profiturilor. Este adevarat ca, in multe cazuri, societatile vizate nu prea au ce imparti, fiind, in general, pe pierdere de o perioada buna de timp. Interesante in acest caz sunt activele, si nu rezultatele financiare.
A existat si un alt factor de influenta in ceea ce priveste cresterea volumului tranzactiilor pentru societatile de dimensiuni mici. Multe dintre acestea se regasesc pe listele Fondului Proprietatii de Stat pentru a fi privatizate in viitorul apropiat. Unele Agromec-uri, de pilda, au ca termen limita de depunere a ofertelor sfarsitul acestei luni.
Conform informatiilor obtinute din piata, investitorii vizeaza achizitionarea intregului pachet de actiuni care mai circula la ora actuala in piata pentru a participa apoi la licitatiile organizate de Fondul Proprietatii de Stat, in vederea obtinerii unui pachet de pana la 100% din titlurile companiei respective.
Dintre societatile vizate in ultimul timp, care se afla si pe listele de privatizare, amintim Time Com din Targu-Mures, Iassyfarm – Iasi si Sarami din Buzau, la care Broadhurst Investment detine deja 52%, urmand ca procentajul de 40% sa fie scos de catre FPS la vanzare. Cei care urmaresc tranzactiile zilnice pe RASDAQ si listele publicate de FPS pot descoperi usor care sunt tintele actuale si viitoare. Intrebarea este: la ce le-ar putea folosi un astfel de studiu celor care nu urmaresc decat o pozitie pe termen lung in societati?
Pentru investitorii care vor doar sa speculeze momentul, cumpararea de pachete de actiuni la astfel de firme poate doar cu greu constitui o oportunitate. Fiind vorba despre societati mici, cotate cu sutele pe piata extrabursiera, alegerea unei tinte investitionale nu poate fi decat aleatorie.
In ipoteza ca a fost nimerita una dintre societatile aflate intr-un astfel de proces de concentrare a actiunilor, probabilitatea de a gasi la vanzare titluri suficiente la un pret rezonabil este minima. Amintim ca este vorba despre companii de dimensiune mica, cu lichiditate redusa.
Este, astfel, vizibil ca piata extrabursiera ramane in continuare mult prea dependenta de aceste afaceri de familie, in conditiile in care actiunile societatilor cu cea mai mare capitalizare nici macar nu se mai regasesc in topul primelor zece titluri tranzactionate zilnic. Ceea ce le face sa ramana in topul capitalizarii este dimensiunea mare a capitalului social, chiar daca preturile variaza foarte putin de la o sedinta la alta. Din ce in ce mai putini investitori se pot lauda in acest moment cu portofolii care sa aduca profit din cresterea valorii actiunilor.