Nici unul dintre plasamentele traditionale nu are, in aceasta perioada, un potential evident de generare a profitului pe termen scurt. Portofoliul de actiuni este, pana acum, cea mai rentabila achizitie; insa castigul adus de cele zece titluri se datoreaza, in primul rand, cresterii puternice a cursurilor actiunilor din luna mai si inceputul lui iunie si, in al doilea rand, dividendelor distribuite recent. De la mijlocul lunii iunie, cotatiile bursiere au scazut usor, abia in ultimele doua saptamani reusind sa se stabilizeze. Ceea ce este nelinistitor nu este aceasta mica involutie, ci incertitudinea privind reluarea, din toamna, a cursului ascendent al actiunilor cotate la Bursa.
S-ar putea trage concluzia ca este momentul sa lichidezi portofoliul, marcand profitul deja realizat, si sa te orientezi catre altceva. Altceva ce? Dobanzile au scazut atat de mult incat depozitele bancare, certificatele de depozit si titlurile de stat nu pot fi interesante decat pentru cei care doresc sa-si conserve valoarea banilor. Avand plasamente preponderent monetare, majoritatea fondurilor au randamente de nivelul dobanzilor bancare, fiind, deci, la fel de interesante ca si depozitele bancare sau certificatele de trezorerie. Singurul dintre fonduri care a inregistrat o rata de crestere comparabila cu a portofoliului de actiuni – Napoca – a reusit acest lucru tocmai datorita plasamentelor la Bursa. Altfel spus, cine mizeaza pe Napoca, mizeaza pe Bursa. Daca pe termen scurt nici un plasament nu este clar mai avantajos decat celelalte, pe termen mediu lucrurile sunt ceva mai limpezi. Dobanzile platite de banci si de stat vor continua sa scada datorita micsorarii inflatiei si, mai ales, datorita faptului ca trebuie redus costul banilor atrasi. Bancile trebuie sa-si ieftineasca resursele atrase pentru a le putea plasa mai departe cu costuri suficient de mici pentru a fi atractive, iar Ministerul Finantelor trebuie sa-si acopere cat mai ieftin deficitul bugetar. La fel de putin rentabile vor fi si fondurile mutuale de tip monetar.
In schimb, plasamentele la Bursa sau in fonduri de actiuni vor aduce castiguri superioare plasamentelor monetare. Chiar daca preturile actiunilor nu vor mai creste ca in primavara, dividendele (responsabile cu 30,6 milioane lei din profitul de 78 milioane lei al portofoliului) vor fi cele care, in primavara viitoare, vor asigura un randament ridicat.