Cei care au vandut actiuni SIF la inceputul lunii noiembrie, la preturi intre 300 si 500 de lei pentru o actiune, au ce sa regrete. Presate de protocolul semnat cu BVB, Consiliile de Administratie ale celor cinci institutii au luat in discutie ridicarea la 5% a plafonului maxim de actiuni pe care o persoana fizica sau juridica le poate detine la un SIF. Informatia a ajuns in ring inainte de a se adopta o decizie ferma. Jucatorii de bursa au fost prinsi pe picior gresit, cei mai multi fiind convi
Cei care au vandut actiuni SIF la inceputul lunii noiembrie, la preturi intre 300 si 500 de lei pentru o actiune, au ce sa regrete. Presate de protocolul semnat cu BVB, Consiliile de Administratie ale celor cinci institutii au luat in discutie ridicarea la 5% a plafonului maxim de actiuni pe care o persoana fizica sau juridica le poate detine la un SIF.
Informatia a ajuns in ring inainte de a se adopta o decizie ferma.
Jucatorii de bursa au fost prinsi pe picior gresit, cei mai multi fiind convinsi ca CA ale acestor institutii vor amana decizia finala pana la termenul limita, respectiv, in primavara anului viitor. Dar investitorii precauti au inceput sa cumpere actiuni SIF inca de luni, fiind convinsi ca indiferent cand va fi momentul deciziei finale, valoarea actiunilor va creste peste valoarea nominala a actiunilor si va asigura un venit mult mai mare decat conservarea banilor intr-un depozit bancar.
Presiunea exercitata la cumparare de aceasta categorie de investitori a determinat in primele sedinte de tranzactionare o reducere substantiala a ofertei, multi actionari preferand sa urmareasca mai atent evolutia cotatiilor pentru actiunile SIF-urilor. Astfel, s-a ajuns in situatia ca in ultimele doua sedinte de tranzactionare din saptamana precedenta, numarul cumparatorilor sa fie mai mic decat in primele zile. Totusi, presiunea la cumparare nu a scazut, in sedinta de joi, SIF IV Muntenia fiind oprit de la tranzactionare pentru o crestere a pretului cu 25 %.Operatorii sustin ca, desi numarul cumparatorilor s-a redus, exista aproximativ 15 cumparatori constanti care acumuleaza actiuni in cont fara sa solicite inscrierea in registrul actionarilor. Cum pentru doua dintre SIF-uri, Muntenia si Transilvania, valoarea de piata s-a apropiat de valoarea nominala, analistii considera ca investitorii se vor retrage pentru moment de la cumparare, pentru a lasa oferta de actiuni sa creasca. Ei sustin ca exista insa sanse mari ca actiunile SIF-urilor sa creasca si in urmatoarele zile, dar aceste cresteri vor fi mai mult tendinte speculative pentru obtinerea unor profituri prin fluctuatii de pret.