Bursa a crescut joi cu 2,5%, într-o piaţă în care interesul vizibil al investitorilor pentru acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a ridicat cotaţiile în medie cu 5,7%, propulsând astfel indicele BET-FI la nivelul maxim din ultimele 10 luni. Un nivel mai mare decât cel de joi nu a mai fost atins de indicele BET-FI din 7 ocombrie 2008. Totodată, indicele general al Bursei, BET-C, a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimele 9 luni. „Evoluţia
Bursa a crescut joi cu 2,5%, într-o piaţă în care interesul vizibil al investitorilor pentru acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a ridicat cotaţiile în medie cu 5,7%, propulsând astfel indicele BET-FI la nivelul maxim din ultimele 10 luni. Un nivel mai mare decât cel de joi nu a mai fost atins de indicele BET-FI din 7 ocombrie 2008. Totodată, indicele general al Bursei, BET-C, a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimele 9 luni.
„Evoluţia de astăzi (joi, n.r.) a fost marcată în principal de factorul psihologic, deoarece indicele BET-FI a depăşit pragul de 20.000 de puncte, indicând că trendul ascendent poate să continue cel puţin pe termen scurt şi mediu. Străpungerea acestui prag i-a determinat pe mai mulţi investitori să intre în piaţă, la cumpărare, ceea ce s-a văzut şi din preţurile care au crescut, dar şi din volumele tranzacţionate. Mă aştept ca în această perioadă numărul investitorilor să crească faţă de media ultimelor trei luni, deoarce sunt mulţi care au stat pe margine aşteptând o confirmare a creşterilor”, a declarat pentru Mediafax Adrian Lupşan, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.
Lupşan consideră că rezultatele financiare pe care companiile au început să le anunţe nu au o influenţă mare în deciziile de tranzacţionare ale investitorilor, care sunt influenţaţi cu precădere de evoluţia burselor externe. La finalul şedinţei de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu până la 1,52%, evoluţia fiind urmată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, unde variaţiile oscilau între 0,68% şi 2,2%. Pieţele din Croaţia şi Rusia erau în scădere cu 0,3% şi, respectiv, 0,57%.
Ultimele tranzacţii cu cele mai lichide zece acţiuni de la BVB au fost realizate la preţuri în medie cu 2,83% mai mari faţă de cotaţiile de miercuri, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 1,66% peste nivelul de referinţă.
Rulaj dublu faţă de ziua de miercuri
Acţiunile celor cinci SIF-uri au influenţat vizibil şi ascensiunea indicelui extins al Bursei, BET-XT, care analizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate. La finalul zilei, indicele BET-XT se plasa cu 3,67% mai sus de sesiunea precedentă.
Evoluţia pieţei a venit pe un rulaj de 36,9 milioane lei (8,7 milioane euro), valoare de aproape două ori mai mare comparativ cu rulajul şedinţei de miercuri, de 18,9 milioane lei (4,4 milioane euro).Investitorii au tranzacţionat titluri SIF de 22,1 milioane lei, valoarea cumulată a acestor operaţiuni acoperind 60% din rulajul Bursei.
Primele două poziţii în topul lichidităţii s-au clasat titlurile SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), cu transferuri de 7,5 milioane lei şi, respectiv, 5,8 milioane lei. Cele două acţiuni au avut şi cele mai vizibile ascensiuni de la segmentul societăţilor de investiţii financiare, cotaţia SIF Oltenia urcând cu 7,77%, la 1,11 lei, în timp ce preţul titlurilor SIF Moldova a avansat cu 6,7%, la 0,955 lei.
SURSA: Mediafax