In luna decembrie a anului trecut, CNVM (Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare) transmitea tuturor operatorilor de pe piata de capital propunerea privind modificarea modului de calcul al valorii actiunilor necotate din portofoliul societatilor de investitii financiare. Formula propusa de catre organismul de reglementare a pietei era una de tip combinat, elementele luate in calcul fiind atat valoarea patrimoniului data de Activul Net Contabil, cat si rezultatele financiare din ultimii trei ani ale societatii emitente, ajustate cu rata inflatiei. Noutatea absoluta a propunerii CNVM era insa alta. Pretul final al actiunii urma sa se obtina in urma aplicarii unei decotari la pretul actiunii, obtinut prin formula de mai sus, procentele decotarii urmand sa tina cont de tipul societatii emitente (o decotare cu 50% pentru actiunile emise de societatile inchise, respectiv cu 33 % pentru cele deschise, dar neinscrise la cota Bursei sau netranzactionate pe alte piete reglementate). Perioada ce a urmat propunerii CNVM a fost una a calculelor febrile pentru societatile de investitii financiare. Timp de patru luni, specialistii SIF si cei ai UNOPC (Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv) au colaborat cu Departamentul de reglementare a pietei pentru a definitiva o formula care sa multumeasca ambele parti si care sa faciliteze accesul fondurilor inchise de investitii pe piata secundara de capital. Rezultatul negocierilor s-a concretizat prin emiterea de catre CNVM a Instructiunii nr. 4/1999 privind calculul activului net al societatilor de investitii financiare (avand caracter obligatoriu de aceasta data). Conform acestei instructiuni, la societatile netranzactionate pe pietele reglementate si supravegheate in care SIF-urile detin peste 50% din actiuni, valoarea acestora se stabileste prin aplicarea procentului din capitalul social detinut de catre SIF la capitalul propriu al emitentului.
Cum capitalul propriu are o raza mai mare de cuprindere, incluzand pe langa capitalul social si fondurile de rezerva, prime din emisiuni, profit nerepartizat etc., si valoarea actiunilor va fi diferita prin aplicarea acestui criteriu, avantajand practic actionarul majoritar. Daca insa numarul de actiuni detinute de societatile de investitii reprezinta mai putin de jumatate din capitalul social al emitentului, modul de calcul sufera modificari. Astfel, la valoarea actiunilor obtinuta prin metoda de mai sus se aplica o decotare diferentiata, in raport cu ponderea actiunilor detinute de SIF-uri din capitalul social al emitentului (15, 25, 50% in cazul in care actiunile detinute reprezinta 33-50%, 5-33%, respectiv sub 5% din capitalul social al emitentului). „Calculul s-a facut in conditiile pietei actuale si este adaptat realitatilor de moment ale economiei romanesti, declara Ioana Maria Vlas, presedinte UNOPC. Chestionat in legatura cu impactul pe care prevederile Instructiunii nr. 4/99 a CNVM l-ar putea avea asupra SIF Muntenia, vicepresedintele Cornel Nica opineaza: „E foarte greu de prevazut pana nu facem un calcul amanuntit. In majoritatea cazurilor, acolo unde SIF Muntenia detine actiuni la societatile necotate, participarea societatii noastre este de sub 50% din capitalul social al emitentului. Aplicandu-se decotarea, se va schimba si valoarea activului total. In ceea ce priveste valorile mobiliare tranzactionate, noua instructiune a CNVM prevede ca valoarea acestora sa fie stabilita pe baza pretului mediu ponderat din ultimele 12 luni calendaristice, pentru tranzactiile efectuate in respectivul interval de timp. Dincolo de cifre, persista o intrebare: Care este relevanta acestor calcule pentru investitori? „Acestia pot avea o imagine asupra evolutiei societatii de investitii intr-un interval de timp. Ei pot vedea cum se modifica portofoliul societatii sau cum variaza activul net intr-o anumita perioada, spune Cornel Nica.
Calculul valorii actiunilor SIF in cazul societatilor netranzactionate
pe pietele reglementate si supravegheate de CNVM
Pentru detineri ale societatii de investitii financiare reprezentand peste 50% din capitalul social al emitentului, valoarea actiunilor se stabileste prin aplicarea procentului din capitalul social detinut de catre SIF la capitalul propriu al emitentului.
Pentru detineri ale societatii de investitii financiare reprezentand intre 33 si 50% din capitalul social al emitentului, valoarea actiunilor se stabileste prin aplicarea unei decotari de 15% la valoarea obtinuta ca urmare a aplicarii procentului din capitalul social detinut de SIF la capitalul propriu al emitentului.
Pentru detineri ale societatii de investitii financiare reprezentand intre 5 si 33% din capitalul social al emitentului, valoarea actiunilor se stabileste prin aplicarea unei decotari de 25% la valoarea obtinuta ca urmare a aplicarii procentului din capitalul social detinut de SIF la capitalul propriu al emitentului.
Pentru detineri ale societatii de investitii financiare reprezentand sub 5% din capitalul social al emitentului, valoarea actiunilor se stabileste prin aplicarea unei decotari de 50% la valoarea obtinuta ca urmare a aplicarii procentului din capitalul social detinut de SIF la capitalul propriu al emitentului.
Pentru actiunile emise de catre societatile comerciale aflate in procedura de reorganizare sau lichidare judiciara, valoarea inclusa in calculul activului net este 0 pana in momentul finalizarii procedurii
respective.