Acțiunile Tesla au pierdut circa 44% din valoarea lor în acest an
Acțiunile Tesla au scăzut cu 6%, luni, 21 aprilie 2025, la ora 09:56 în New York, fiind cel mai mare declin din indicele S&P 500. Acțiunile companiei auto au pierdut aproximativ 44% din valoarea lor în acest an. Atitudinea consumatorilor progresiști (care reprezintă o bază de clienți cheie pentru principalul producător american de vehicule electrice) față de Elon Musk a contribuit la scăderea vânzărilor la nivel mondial.
Acțiunile Tesla Inc. au scăzut din cauza întrebărilor privind rolul lui Elon Musk la Casa Albă și a incertitudinii privind planurile companiei auto de a introduce un vehicul electric mai ieftin. Acum, compania auto va amâna cu câteva luni lansarea producției unui model cu costuri reduse mult așteptat. Investitorii au sperat că o versiune redusă a SUV-ului Model Y, cel mai bine vândut, ar putea relansa cererea.
Analistul financiar Dan Ives de la „Wedbush Securities” crede că Elon Musk ar trebui să se retragă de la Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală și să își reorienteze atenția asupra companiei auto.
„Tesla se confruntă cu un moment de ”cod roșu” în timp ce se pregătește să raporteze marți câștigurile din primul trimestru. Musk trebuie să părăsească guvernul, să facă un pas important înapoi pe DOGE și să se întoarcă să fie CEO al Tesla cu normă întreagă.
Tesla este Musk și Musk este Tesla… și oricine crede că daunele mărcii pe care Musk le-a provocat nu sunt reale, petrece ceva timp vorbind cu cumpărătorii de mașini din SUA, Europa și Asia. Veți gândi diferit după acele discuții”, a explicat Dan Ives în cadrul unui interviu acordat pentru Bloomberg.
Tesla ar putea fi afectată de războiul comercial dintre SUA și China
În urmă cu două săptămâni, Dan Ives și-a redus ținta de preț pentru acțiunile Tesla cu 43%, citând o criză a mărcii creată de Elon Musk și de politicile comerciale ale președintelui SUA, Donald Trump.
Cea mai mare îngrijorare a sa a fost posibilitatea ca Tesla să fie prinsă la mijloc între SUA și China (în plin război comercial), unde a generat mai mult de o cincime din veniturile sale anul trecut.
„Tesla a devenit, din păcate, un simbol politic la nivel global al Administrației Trump/DOGE. Acțiunile Tesla au fost zdrobite de la inaugurare, cifrele de livrare ale companiei pentru primul trimestru au fost teribile și protestele împotriva Tesla continuă.
Tesla se confruntă cu o potențială distrugere permanentă a cererii de 15%-20% pentru viitorii cumpărători Tesla din cauza daunelor pe care Musk le-a creat mărcii cu DOGE”, a punctat analistul financiar.
Viitorul Tesla nu pare așa întunecat
Marți, când compania auto va raporta rezultatele, se va confrunta cu întrebări privind volumul vânzărilor pentru acest an, progresele înregistrate în ceea ce privește conducerea autonomă, planurile pentru o rețea de robotaxi și modul în care tarifele vor afecta rentabilitatea.
Momentan, analistul financiar de la „Wedbush Securities” rămâne optimist cu privire la Tesla, menținând un rating „outperform”, pe care a numit-o una dintre „cele mai disruptive companii tehnologice de pe glob în următorii ani”. Totuși, el a avertizat că Tesla are nevoie de „cel mai important activ” al său – Elon Musk.
„Vedem acest lucru ca pe un moment de bifurcație: dacă Musk pleacă de la Casa Albă, vor exista daune permanente mărcii, dar Tesla își va avea cel mai important activ și gânditor strategic înapoi ca CEO cu normă întreagă.
Dacă Musk alege să rămână la Casa Albă a lui Trump, s-ar putea schimba viitorul Tesla / daunele aduse mărcii vor crește”, a punctat Dan Ives.