UPDATE. Oferta pentru 15% din acţiunile Transelectrica va avea un preţ minim de 14,9 lei/acţiune, cu 12,6% sub cotaţia bursieră de luni, în timp ce cotaţia maximă, de 19,2 lei/titlu, este cu 12,5% peste cea mai recentă valoare de la BVB.
Potrivit calculelor efectuate de mediafax.ro, la preţul minim cerut de stat, de 14,9 lei/acţiune, pachetul scos la vânzare este evaluat la 163,8 milioane lei (37,6 milioane euro), iar raportat la cotaţia maximă, de 19,2 lei/acţiune, valoarea este de 211,1 milioane lei (48,4 milioane euro).
Decizia a fost determinată de adresa Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, potrivit căreia marţi urmează să se aprobe de către Guvern un interval de preţ în cadrul căruia să se realizeze subscrierile investitorilor în oferta publică secundară de vânzare acţiuni emise de Transelectrica.
Oferta Transelectrica ar putea fi lansată în prima zi după aprobarea prospectului de către CNVM, după ce autoritatea pieţei de capital a modificat luni o dispunere de măsuri. Comisia urmează să avizeze prospectul după ce preţurile sunt aprobate de Guvern.
Prospectul ofertei Transelectrica a fost depus joi la CNVM, însă nu cuprinde perioada de derulare a ofertei şi preţurile. Oferta ar urma să dureze zece zile lucrătoare, însă poate fi prelungită cu una până la trei zile, în funcţie de interesul investitorilor.
Oferta secundară de vânzare a acţiunilor Transelectrica va fi intermediată de consorţiul format din Banca Comerciala Română (BCR), Intercapital Invest şi Swiss Capital, de altfel singurul ofertant pentru această tranzacţie.
De asemenea, măsura suspendării de la tranzacţionare a fost luată în vederea prevenirii afectării egalităţii de informare şi tratament al investitorilor sau intereselor acestora.
Titlurile Transelectrica au fost tranzacţionate luni la un preţ mediu de 17,06 lei/acţiune, fiind efectuate 44 de tranzacţii, în valoare totală de 53.928 lei.
În ultimele 52 de săptămâni au fost efectuate 11.257 tranzacţii cu titluri Transelectrica, în sumă de 46,292 milioane lei.
Acţionarii Transelectrica sunt Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri – 73,6882% din acţiuni, Fondul Proprietatea – 13,4990% şi alţi acţionari – 12,8127%.
Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem, cu un rol cheie pe piaţa de energie electrică din România. Compania administrează şi operează sistemul electric de transport şi asigură schimburile de electricitate între ţările Europei Centrale şi de Est, ca membru al ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică).
Transelectrica este responsabilă pentru transportul energiei electrice, funcţionarea sistemului şi a pieţei, asigurarea siguranţei Sistemului Electroenergetic Naţional (SEN) şi reprezintă principala legătura dintre cererea şi oferta de electricitate, echilibrând permanent producţia de energie cu cererea.
Sursa: Agerpres