Acțiunile turcești au crescut după ce Recep Tayyip Erdogan a fost reales şef al statului

Banca Centrală a Turciei

SURSA FOTO: Dreamstime

Acţiunile listate pe bursa de la Istanbul au înregistrat creșteri în prima şedinţă de tranzacţionare de săptămâna aceasta după ce preşedintele Recep Erdogan a fost reales şef al statului. Această evoluție a fost înregistrată în timp ce lira turcească ajungea la un nou minim.

Rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin arătau că Recep Tayyip Erdogan deţinea 52% din numărul total de voturi, în timp ce contracandidatul Kemal Kilicdaroglu avea 48% după numărarea a 99% din urne.

Indicele turc BIST 100 se aprecia cu 4,2%

Indicele turc BIST 100 se aprecia cu 4,2% luni după-amiază. Benchmarkul a crescut cu 94% în ultimele 12 luni în moneda locală, în vreme ce investitorii şi-au îndreptat atenţia asupra pieţei de capital pentru a se proteja de efectele inflaţiei şi crizei costului vieţii, potrivit marketwatch.com

Inflaţia anuală a ţării a atins 43% în aprilie, ajungând până la 85% anul trecut pe fondul hotărârii preşedintelui de a reduce ratele dobânzilor în ciuda presiunilor suportate de preţuri, lira turcească devenind astfel principala victimă a deciziei.

Totodată, unii analişti erau de părere că liderul s-ar putea confrunta cu o rundă dificilă de alegeri din cauza situaţiei economice în care se află ţara şi ca urmare a cutremurelor de la început de an care au omorât aproape 60.000 de oameni.

Dolarul a crescut luni cu 0,26% şi a marcat un nou maxim prin raport cu lira turcească. Moneda naţională a Turcei a pierdut 23% prin raport cu dolarul american în ultimele 12 luni. În şedinţa pre-market din 30 mai, ETF-ul (fond tranzacţionat la bursă) MSCI Turkey scădea cu 1,1%.

Lira turcească a atins luni, 29 mai, un nivel minim record în raport cu dolarul american

Lira turcească a slăbit până la 20,077 pentru un dolar, depășind precedentul nivel minim atins vineri. Lira s-a prăbușit cu peste 7% de la începutul anului și a pierdut peste 90% din valoarea sa în ultimul deceniu, economia din Turcia fiind lovită de crize și de inflație.

Autoritățile turcești și-au asumat un rol din ce în ce mai activ pe piețele valutare, după criza valutară din 2021, în timp ce rezervele valutare și de aur s-au diminuat.

„În opinia noastră, cea mai mare provocare a lui Erdogan este economia Turciei. Victoria sa vine pe fondul unor dezechilibre economice periculoase, modelul său economic dovedindu-se din ce în ce mai nesustenabil”, a declarat analistul Roger Mark.

Amintim că Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile în ciuda îndelungatelor turbulențe economice pe care Turcia le-a traversat și a criticilor apărute în urma cutremurelor devastatoare de la începutul anului.