Acţiunile Volkswagen AG au urcat joi cu 5,3% la Bursa de la Frankfurt, după ce surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că reprezentanţii companiei şi oficialii SUA au ajuns la un acord conform căruia grupul german se oferă să răscumpere aproape 500.000 de vehicule cu motoare diesel de doi litri.
În septembrie 2015, Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA) a acuzat VW că a instalat un soft care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale. VW a recunoscut că a utilizat softul care a permis ca nivelul emisiilor unui număr de 580.000 de vehicule diesel fabricate din 2009 să fie de 40 de ori mai ridicat decât cel permis, conform standardelor legale din SUA.
Printre cele 500.000 de vehicule care ar urma să fie răscumpărate se află sedanul Jetta, modelul compact Golf şi Audi A3, vândute din 2009. Oferta nu se aplică celor 80.000 de vehicule cu motoare diesel de trei litri care depăşesc limitele de poluare în SUA, inclusiv SUV-urile Audi şi Porsche, susţin sursele.
Ca parte a acordului dintre VW şi oficialii SUA, grupul german va plăti compensaţii proprietarilor de vehicule, fondul alocat pentru aceste compensaţii urmând să depăşească un miliard de dolari. De asemenea, Volkswagen s-ar putea oferi să repare vehiculele cu motoare diesel care depăşesc limitele de poluare, dacă autorităţile SUA acceptă metoda propusă, susţin sursele, care adaugă că încă se lucrează la unele detalii ale acordului.
Separat, ziarul german Die Welt a anunţat miercuri că, în urma acordului VW, va plăti fiecărui client afectat suma de 5.000 de dolari. În decembrie, VW a anunţat crearea unui program special pentru soluţionarea plângerilor depuse de proprietarii vehiculelor care depăşesc limitele de poluare în SUA.
Departamentul Justiţiei din SUA a cerut în ianuarie despăgubiri VW de până la 46 miliarde de dolari, pentru încălcarea reglementărilor de mediu, iar compania germană se confruntă cu peste 50 de procese civile legate de depăşirea nivelului emisiilor.
Anul trecut, grupul german a anunţat că a pus deoparte 6,7 miliarde de dolari pentru a acoperi pagubele create de scandalul emisiilor pe plan global şi a precizat că dispune de lichidităţile nete de 27,8 miliarde de dolari. Conform estimărilor analiştilor, costurile totale pentru Volkswagen ar putea ajunge la 30 miliarde de dolari.
Volkswagen face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, după ce a recunoscut că, în perioada 2005 – 2015, a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. AGERPRES