După ce au fost aruncate în joc (la cererea BNR) nume celebre, ca BCR sau Banca Transilvania, „pentru a grăbi decizia de cumpărare a unui investitor puternic“, după cum spun surse din piața bancară, vânzarea celor două bănci cipriote din România pare să aibă sorți de izbândă odată cu declarația lui Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen Bank International. După toate probabilitățile, dacă va exista o achiziție a acțiunilor Bank of Cyprus, ea se va extinde și asupra Marfin Bank Romania. Potrivit unor surse din piața bancară, aceasta a fost inclusă în „bad bank“ și este supusă valorificării. De asemenea, acțiunile deținute de Bank of Cyprus la Banca Transilvania sunt incluse la categoria active, fapt care ar putea contribui la solvabilitatea băncii, motiv pentru care banca-mamă va încerca să le valorifice cât mai curând.

Declarațiile CEO-ului austriac vin în contextul în care, anul trecut,
Raiffeisen a cumpărat și Eurobank din Polonia, pentru aproximativ 500 de milioane de euro. În plus, după cinci ani de restrângere a activității bancare în general, pentru unii actori s-ar putea să apară schimbări în strategia de dezvoltare. Însă, dacă până pe 22 aprilie (dată până la care activitatea băncii din România este suspendată) nu vom avea nicio acțiune de preluare, vom vedea cel mai probabil prima acțiune a Băncii Punte.

Pe de altă parte, celălalt competitor, care este teoretic și cel mai interesat de achiziția băncii cipriote, Banca Transilvania, nici nu a declinat interesul, nici nu a spus că participă la negocieri. În schimb, între 5 şi 11 aprilie, pe BVB au avut loc câteva tranzacţii mai mari cu acţiuni Banca Transilvania (TLV), dar acestea nu au cumulat decât 1,2% din capitalul social. De asemenea, în această perioadă acţiunile TLV au pierdut circa 10%. Cine a vândut şi de ce? „Chiar dacă am avut volume mai mari ca de obicei pe TLV, au fost mai degrabă din partea investitorilor de retail sau câteva schimbări în portofoliul unor investitori instituţionali. Nu avea cum să vândă Bank of Cyprus, pentru că un pachet de 10% nu se vinde niciodată pe piaţa regular. Este posibil ca acest pachet să fie negociat cu Banca Transilvania, eventual împreună cu preluarea celorlalte active ale Bank of Cyprus din România“, spune Adrian Simionescu, preşedintele Vienna Investment Trust.

Nori negri deasupra băncilor europene

Potrivit unui proiect de modificare a legislației europene, în operaţiunile de bail-in (salvare cu resurse proprii), cum a fost cea aplicată în Cipru, în toate statele va trebui să fie utilizate toate pasivele pentru recapitalizarea unei bănci, excepţie făcând depozitele garantate (sub 100.000 euro), economiile şi activele clienţilor  protejaţi de legea falimentului sau de dreptul civil şi datoriile către angajaţi, furnizori şi stat. De asemenea, respectivul proiect spune că nu vor mai fi exceptate depozitele constituite de alte bănci la instituţiile de credit intrate în procedură de rezoluţie, cu excepţia cazurilor în care utilizarea unei părţi a tuturor acelor sume ar pune în pericol stabilitatea financiară.

Efectele unui astfel de act normativ sunt greu de cuantificat, cu atât mai mult cu cât, după conversia forțată în acțiuni a depozitelor mari, capitaluri importante au început să ia drumul băncilor elvețiene, iar încrederea în sistemul bancar va avea de suferit la nivelul întregii Uniuni
Europene.    

Raiffeisen Bank International este în mod cert interesată de activele din România ale băncilor cipriote. Banca se uită cu multă atenție la piața românescă.
Herbert Stepic, CEO al RBI