Departamentul de analiză al Tradeville a stabilit un preț țintă pentru acțiunile Fondului Proprietatea (FP) de 0,7 lei, calculat prin ocmparația cu alte fonduri internaționale ce au o capitalizare bursieră similară. Cotația de 0,7 lei, cu aproximativ 35% mai mare decât cea din prezent, ar urma ăs fie atinsă în următoarele 12 luni.
„Ținând cont de multiplii P/S și P/BV care sunt mai scăzuți pentru FP față de media fondurilor de investiții similare, considerăm că titlul FP este subevaluat. Consensuldin piață calculat ca medie aritmetică a estimărilor analiștilor care au evaluat compania este de 0,85 lei pe acțiune”, se arată în raportul Tradeville.
Discountul față de valoarea unitară a activului net din prezent este de aproape 55%, conform raportărilor administratorului Franklin Templeton. La sfârșitul primului trimestru, portofoliul FP cuprindea 39,3% companii listate, 55,6% nelistate, iar 5,1% erau bani cash plasați în lichidități nete. „Suntem de părere că prețul la care se tranzacționează acțiunea FP etse în continuare scăzut, fiind egal cu valoarea contabilă a activelor imobilizate aferente doar companiilor din portofoliu listate la bursă. Cu alte cuvinte, o acțiune FP, care înglobează atât active listate cât și nelistate, se vinde la valoarea unitară a activelor imobilizate aferente celor listate, activele companiilor nelistate fiind, practic, achiziționate gratuit”, arată raportul casei de brokeraj.
Analiștii Ttradeville estimează venituri de cel puțin 400 milioane lei în acest an, fiind luate în calcul doar sumele câștigate din dobânzi (50 milioane lei) și cele din dividende (350 milioane lei, acordate de primele 20 de societăți din portofoliu). Nu sunt incluse în venituri provizioanele, creanțele reactivate, investițiile financiare cedate sau cele din diferențele de curs valutar.
„Păstrând o pondere de 20% a cheltuielilor curente în veniturile din activitatea curentă estimăm un profit net de aproximativ 320 milioane lei pentru 2011”, se menționează în raport. Iar conform politicii de dividend adoptată de Franklin Templeton, respectiv 100%, randamentul dividendului estimat, raportat la prețul din piață, este de circa 4,4%.