Activele nete ale fondurilor de investiții au scăzut cu 0,7% în octombrie, până la 46,4 miliarde lei

Conform Asociației Administratorilor de Fonduri, activele nete ale fondurilor de investiții au scăzut cu 13,4% de la începutul anului. Totodată, ieșirile nete ale lunii au totalizat 635 miliarde lei, respectiv 129 miliarde euro.

Cele mai performante 5 fondurile deschise (OPCVM) locale au înregistrat, în ultimele 12 luni, randamente anuale nete între 3,5% și 20,8%, unele fiind denominate în valută.

Pe un orizont de 36 de luni, cele mai performante 5 fonduri au avut randamente cuprinse între 25,6% și 62,4% , obținute de-a lungul ultimilor 3 ani de zile (față de luna octombrie 2019; unele fonduri sunt denominate în valută).

Activele nete ale celor 91 de fonduri deschise locale au scăzut în luna octombrie cu 3,5%

Activele nete ale celor 91 de fonduri deschise locale au scăzut în luna octombrie cu 3,5%, până la 17,4 miliarde lei, respectiv 3,5 miliarde euro, iar de la începutul anului au scăzut cu 31,3%.

Fondurile deschise locale au înregistrat în luna octombrie ieșiri nete de 642 milioane lei, respectiv 130,3 milioane euro, fiind vizate fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix (406,9 milioane lei), fondurile reunite sub categoria „alte fonduri” (168,5 milioane lei), cele diversificate (47,3 milioane lei), cele de acțiuni (18,3 milioane lei) și cele de randament absolut (0,8 milioane lei).

Activele nete exprimate în lei ale celor 113 fonduri deschise străine distribuite în România au crescut în luna octombrie cu 2,7% față de luna precedentă, până la 1,68 miliarde lei, respectiv 0,34 miliarde euro, iar de la începutul anului au scăzut cu 18%.

Activele nete ale celor 35 de fonduri de investiții alternative au crescut cu 0,9% în luna octombrie, până la 27,3 miliarde lei (5,6 miliarde euro) iar de la începutul anului au crescut cu 4,1%; fondurile de investiții alternative locale au avut intrări nete de 1,3 milioane lei (+0,26 milioane euro) în luna raportată.

2022 a fost anul investițiilor în România

În altă ordine de idei, amintim că Virgil Popescu a spus că țara noastră a gestionat criza energetică prin măsuri de protecție a cetățenilor și a economiei naționale, susținând în același timp și investițiile, deși 2022 a fost un an plin de provocări.

Potrivit spuselor sale, 2022 a fost anul investițiile, dar rezultatele acestor „investiții masive” vor deveni vizibile în următorii doi/trei ani, asigurându-se astfel independența și securitatea energetică a României.

„Prin ministerul Energiei au intrat cei mai mulți bani europeni atrași până în prezent în acest domeniu – peste 1 miliard de EURO, la care se adaugă cele mai multe ajutoare de stat pentru companii strategice precum CEO, Transelectrica – peste 2 miliarde de EURO. Totodată, am așezat în linie dreaptă proiectul dezvoltării Centralei Nucleare de la Cernavodă alături de parteneri strategici care să ofere siguranță și securitate României”, a declarat Virgil Popescu.