Comisia Europeană vrea să folosească activele rusești blocate la reconstrucția infrastructurii din Ucraina
Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Afaceri Economice, Valdis Dombrovskis, a anunțat vineri, 24 februarie 2023, că, în prezent, Comisia Europeană lucrează la cadrul legal pentru confiscarea activelor ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei pentru a le folosi la reconstrucţia infrastructurii din Ucraina.
„Lucrăm la soluţii legale în vederea folosirii activelor ruseşti confiscate pentru reconstrucţia Ucrainei (…) Sancţiunile noastre sunt foarte puternice şi contribuie la o recesiune economică susţinută în Rusia. Dar eficacitatea lor depinde de asemenea de cum sunt aplicate”, a declarat, vineri, Valdis Dombrovskis, potrivit agenției de presă EFE.
Potrivit sursei citate anterior, legislaţia europeană nu permite confiscarea activelor îngheţate decât dacă au fost obţinute în urma comiterii unui delict.
De aceea, Bruxelles-ul caută acum o bază legală care să îi permită confiscarea bunurilor financiare şi de altă natură ale Rusiei aflate în statele membre UE.
Vă amintim că, în urma acestor sancţiuni impuse Rusiei, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în Uniunea Europeană (UE), iar statele occidentale şi partenerii lor din G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii) au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari americani din rezervele sale valutare sau în aur.
Uniunea Europeană NU a decis încă ce sancțiuni noi va aplica Rusiei
Ideea de a folosi activele rusești blocate pentru reconstrucția infrastructurii din Ucraina ar putea face parte din noul pachet de sancțiuni impuse Rusiei, însă unele state membre UE se tem că ar putea primi amenzi în cazul unor deficienţe în raportarea activelor rusești.
Noul pachet de sancțiuni impuse Rusiei a fost propus de către Comisia Europeană și include: interdicţii pentru importuri din Rusia în valoare de peste 10 miliarde de euro, interzicerea importurilor de cauciuc rusesc și interzicerea exporturilor europene către Rusia pentru echipamente tehnologice şi piese de schimb pe care țara respectivă le-ar putea folosi pe câmpul de luptă din Ucraina. Comisia Europeană a propus, de altfel, că statele membre din UE să monitorizeze mai bine activele ruseşti aflate pe teritoriile lor.
Potrivit unor surse diplomatice citate de către agenția de presă Reuters, momentan, statele membre din UE nu au reuşit să ajungă la un acord comun în legătură cu noul pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, decizie luată în contextul în care pe data de 24 februarie 2023 se va împlini un an de zile de la izbucnirea războiului din Ucraina.