Ce se va întâmpla cu activele rusești blocate?
Ce se va întâmpla cu activele rusești blocate? Cu o zi în urmă, ambasadorii statelor membre din UE au convenit ca veniturile provenite din activele rusești blocate în urma sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, să fie direcționate către finanțarea asistenței militare acordate armatei ucrainene.
Președinția belgiană a Consiliului UE a făcut cunoscută această decizie prin intermediul rețelei X (fosta Twitter).
Inițiativa a fost propusă în martie 2024 de către Comisia Europeană (CE). A solicitat atunci ca veniturile obținute din activele rusești blocate, cum ar fi dobânzile, să fie utilizate pentru achiziționarea de arme și muniții.
„Ambasadorii UE au convenit în principiu măsuri asupra beneficiilor extraordinare rezultate din activele imobilizate ale Rusiei”, a menţionat preşedinţia belgiană într-un mesaj pe platforma X. „Banii vor servi la susţinerea redresării şi apărării militare a Ucrainei în contextul agresiunii ruse”.
🇺🇦 EU ambassadors agreed in principle on measures concerning extraordinary revenues stemming from Russia’s immobilised assets.
👉 The money will serve to support #Ukraine‘s recovery and military defence in the context of the Russian aggression.
— Belgian Presidency of the Council of the EU 2024 (@EU2024BE) May 8, 2024
Acordul de principiu convenit miercuri trebuie să mai fie aprobat în Consiliul UE de către miniștrii statelor membre.
90% din veniturile generate de aceste active rusești blocate vor fi transferate către Facilitatea Europeană pentru Pace, un fond extrabugetar format din contribuțiile statelor din UE, ce furnizează asistență militară statelor terțe, cu principalul beneficiar fiind Ucraina.
Diferența de 10% va fi direcționată către bugetul UE pentru consolidarea capacităților industriale de apărare ale Ucrainei.
Circa 300 de miliarde de euro au fost blocate de la izbucnirea războiului
În urma sancțiunilor impuse în urma invaziei ruse în Ucraina, UE, împreună cu G7, a blocat accesul Rusiei la aproximativ 300 de miliarde de euro din rezervele sale valutare sau în aur. Din această sumă, UE a congelat active ale Băncii Centrale ale Rusiei în valoare de aproximativ 200 de miliarde de euro.
Cea mai mare parte a acestei sume a fost depozitată în Belgia, sub forma de titluri de valoare și sume cash, fiind gestionată de casa de compensare Euroclear.
Rusia a amenințat cu represalii
Politicienii europeni solicită, totodată, confiscarea directă a activelor rusești congelate în Occident și utilizarea lor atât pentru reconstrucția Ucrainei, cât și pentru achiziționarea de arme și muniții destinate sa.
Totuși, o astfel de măsură, cerută și de către Guvernul de la Kiev, pare dificilă din cauza numeroaselor obstacole de natură juridică, geopolitică și financiară.
Printre ele se numără riscul de perturbare a piețelor financiare internaționale și de depreciere a monedei euro. În plus, Guvernul de la Moscova a amenințat cu represalii în cazul în care această măsură va fi pusă în practică.