Reprezentanţii industriei gazelor naturale şi a industriei energiei nucleare încearcă să obţină eticheta verde din partea Uniunii Europene. Aceştia şi-au intensificat eforturile de lobby pentru a modifica regulile UE care definesc ce tip de investiţii sunt sustenabile.
Cele două industrii ar putea pierde finanţări de miliarde de euro
Teama cea mai mare pentru acest industrii este că excluderea de pe lista investiţiilor „verzi” le va lipsi de fonduri în valoare de mai multe miliarde de euro sub formă de finanţări, transmite Reuters.
Taxonomia UE privind investiţiile sustenabile urmează să fie finalizată în acest an şi ar putea să se dovedească crucială pentru industriile mai sus menţionate. Dacă ne uităm pe lista provizorie publicată în luna martie, energia nucleară şi majoritatea centralelor electrice care funcţionează pe gaze naturale au fost excluse din document.
Prin obligarea furnizorilor de produse financiare să dezvăluie care investiţii îndeplinesc criteriile de mediu începând de la finele lui 2021, noile reguli UE privind finanţarea ecologică sunt destinate să direcţioneze banii spre proiectele care sprijină obiectivele de climă ale blocului comunitar.
Activitate intensă de lobby
În cele patru luni de la publicarea regulilor, reprezentanţii industriei gazelor naturale şi a energiei nucleare au avut nu mai puţin de 52 de întâlniri, faţă în faţă sau virtuale, cu oficialii UE, transmite organizaţia non-profit Reclaim Finance. De asemenea, în total reprezentanţii celor două industrii au avut un număr total de 310 întâlniri cu decidenţii UE de la începutul lui 2018, potrivit informaţiilor publicate în registrul transparenţei.
Companiile ce activează în domeniul energiei nucleare sunt cele care şi-au intensificat în mod special eforturile de lobby. Din cele 36 de întâlniri pe care le-au avut în ultimii doi ani şi jumătate cu decidenţii UE, 10 s-au desfăşurat începând din luna martie.
Planurile Bruxelles-ului privind finanţările
Bruxelles-ul este presat să utilizeze regulile privind finanţarea ecologică pentru a garanta că banii din fondul său de revenire în valoare de 750 miliarde de euro merg spre proiecte verzi. Banii ar putea fi alocaţi începând din 2021, ceea ce înseamnă că orice întârzieri în aplicarea regulilor ar putea dejuca acest plan, transmite Agerpres.
Activiştii de mediu au cerut UE să nu cedeze în faţa presiunilor venite din partea industriei de petrol şi gaze deoarece mizele sunt foarte mari. „Dacă instituţiile UE şi statele membre sunt serioase cu privire la construirea unei Europe sustenabile, trebuie să se despartă de lobiştii combustibililor fosili”, susţine Paul Schreiber, activist la Reclaim Finance.
Una din principalele nemulţumiri a industriei gazelor naturale şi a energiei nucleare este că nu au fost incluse în grupul de experţi care în luna martie a publicat propunerile provizorii. Un nou grup de experţi va prelua luna viitoare rolul de consilier al Comisiei Europene pentru stabilirea taxonomiei şi atât industria gazelor naturale cât şi cea a energiei nucleare se luptă să fie incluse în acest nou panel.
Rebecca Vaughan, analist la organizaţia non-profit InfluenceMap, susţine că această platformă este cel mai probabil ultima şansă a industriei gazelor naturale de modifica regulile UE.