Ludovic Orban reacționează

Orban a reacționat după soluţiile propuse de economistul şef al BNR în legătură cu reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar.

„Nu este prima afirmaţie, a mai făcut afirmaţii de genul acesta. Îi sugerez să înceapă cu BNR-ul. Să înceapă cu BNR-ul cu reducerea. Ascultaţi-mă! Apropo, nu poate cineva să hotărască…

Sunt domenii de activitate unde personalul existent este deficitar, pot să vă spun, în educaţie e personal deficitar, mai ales în urbanul mic şi în rural, de asemenea în zona Poliţiei personalul este deficitar, s-a ajuns la descompletări ale secţiilor de poliţie, la un număr extrem de redus de poliţişti şi acolo e nevoie de completări. Sunt zone unde, într-adevăr, personalul este excedentar.

Nu cotează neapărat numărul de angajaţi. Contează ce fac angajaţii, asta este important: ca ei să fie evaluaţi după nişte criterii foarte obiective, foarte simple, după prestaţiile pe care ei le realizează efectiv în funcţiile publice pe care le deţin”, a declarat Ludovic Orban.

Au rămas cu nişte salarii foarte mici

De asemenea, președintele Camerei Deputaţilor a fost întrebat de ce în unele judeţe a crescut numărul subprefecţilor.

„Există prefecturi unde au mai mulţi angajaţi decât au nevoie, există prefecturi unde au mai puţini angajaţi decât au nevoie din cauza faptului că angajaţii prefecturilor nu au fost incluşi în Legea salarizării unitare şi au rămas cu nişte salarii foarte mici, foarte mulţi oameni din prefecturi s-au mutat către administraţia locală”, a conchis Ludovic Orban.

Economistul-șef al BNR a dat o veste extrem de proastă

Economistul şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, susține că Guvernul ar trebui să reducă cheltuielile cu aparatul public prin măsuri extrem de dure ale celor angajați la stat.

Lazea vorbește despre scăderea salariilor cu 20% și o zi liberă neplătită pentru bugetari.

Astfel, oficialul BNR pune pe tapet două soluţii: reducerea numărului bugetarilor cu 300 de mii sau păstrarea tuturor locurilor de muncă de la stat dar cu un preţ: toată lumea să aibă salariile scăzute cu 20% şi o zi liberă neplătită.

„Sunt două soluţii diametral opuse. Una este: dacă ai nevoie să reduci cu 20% nota de plată din buget de la 12 procente la mai puţin de 10 procente din PIB. Fie trebuie să reduci cu 20%, adică cu 300.000, aşa cum am explicat eu, sau să adopţi soluţia mea, aceea de a reduce salariile, cu timp de compensare”, arată Valentin Lazea, analist economic şi economistul şef al BNR.

„Între ele sunt variante intermediare: să nu reducă cu atât de mult numărul, dar să reducă numărul, dar să reducă şi salariile cu mai puţin sau N variante intermediare.

Soluţia optimă pentru bugetari, dacă ar sta puţin să se gândească, ar fi ca reducându-se cu 20% salariile ar putea să păstreze în continuare locurile de muncă, să aibă în continuare salarii mai mari decât în sectorul privat, chiar şi după reducere.”, a explicat economistul, potrivit Antena 3.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu