Compania de analize financiare Markit a publicat datele finale privind activitatea economică din zona euro. Potrivit sursei citate, luna trecută a fost înregistrat cel mai rapid ritm de creştere din ultimii 15 ani, scrie Reuters.
Succesul se datorează campaniei de vaccinare, dar și atenuării restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, mai precizează sursa citată.
De cealaltă parte însă, întreruperile din lanţul de aprovizionare şi deficitul de forţă de muncă au dus la cel mai rapid ritm de creştere din peste 20 de ani al preţurilor factorilor de producţie.
În ceea ce privește Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, adică cel care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, acesta a urcat în iulie la 60,20 puncte, de la 59,50 puncte luna precedentă, conform datelor finale ale companiei Markit, cu sediul la Londra.
Sursa citată precizează că acesta rste cel mai ridicat nivel începând din iunie 2006, deşi uşor sub estimarea preliminară, de 60,60 puncte. Chris Williamson, economist şef la IHS Markit susține ideea potrivit căreia vaccinare și restricțiile au reprezntat un factor cheie pentru această revenire.
Impactul restricțiilor și al campaniei de vaccinare se resimte
„Sectorul serviciilor din Europa revine la viaţă. Atenuarea restricţiilor şi progresele campaniei de vaccinare au majorat cererea pentru o gamă largă de activităţi, în special în turism, călătorii şi industria ospitalităţii”, a apreciat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.
În ceea ce privește Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, acesta a urcat în iulie la 59,80 de puncte, de la 58,30 puncte luna precedentă. Este cel mai ridicat nivel din iunie 2006. Sursa citată mai precizează că lipsa materiilor prime şi problemele de transport au dus la creşterea indicelui privind preţurile factorilor de producţie la 89,2 puncte, de la 88,5 puncte, cel mai ridicat nivel de când se publică acest studiu, în iunie 1997. Şi preţurile produselor finite a atins un nivel record.
Făcând o comparație cu estimările celor de la Banca Centrală Europeană, noua analiză a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare şi a revenirii sectorului serviciilor, după atenuarea restricţiilor.
Amintim faptul că, în scenariul de bază, BCE se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 şi de 4,7% în 2022, faţă de o creştere cu 4% şi, respectiv, 4,1% previzionată în martie. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,9% şi la 1,5% anul viitor, faţă de un nivel de 1,5% şi, respectiv, 1,2% estimat anterior, anunţa, luna trecută, preşedintele BCE, Christine Lagarde.