Activitatea economică în zona euro s-a contractat semnificativ în ianuarie. Studiul indică o scădere semnificativă în sectorul serviciilor, deşi activitatea în industrie se menţine la un nivel solid, fabricile rămânând în mare parte deschise, conform reuters.com
În timp ce industria ospitalităţii şi activităţile de divertisment au fost sever afectate de restricţiile impuse în Europa, studiul indică în ianuarie şi o scădere semnificativă în sectorul serviciilor, deşi activitatea în industrie se menţine la un nivel solid, fabricile rămânând în mare parte deschise.
Activitatea economică în zona euro s-a contractat semnificativ în ianuarie
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut în ianuarie la 47,5 de puncte, de la 49,1 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.
„O dublă recesiune în zona euro pare inevitabilă, deoarece înăsprirea restricţiilor a afectat suplimentar afacerile în ianuarie. Există unele semne încurajatoare că declinul va fi mai puţin sever decât cel înregistrat în primăvara anului trecut, reflectând rezilienţa sectorului industrial şi creşterea cererii pentru bunurile exportate”, a apreciat Chris Williamson, economist şef la IHS Markit.
Conform unui sondaj realizat de Reuters, economia zonei euro va creşte în acest trimestru cu 0,6%, şi va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei în doi ani, pe fondul optimismului legat de vaccinuri.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în sectorul serviciilor, a scăzut în ianuarie la 45 de puncte, de la 46,4 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin mai accentuat, la 44,5 puncte.
Activitatea fabricilor a rămas solidă luna aceasta deşi indicatorul care măsoară activitatea în industrie a scăzut în ianuarie la 54,7 de puncte, de la 55,2 puncte în decembrie, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin până la 54,5 puncte.
Economia zonei euro ar urma să îşi revină în acest an
Săptămâna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat că economia zonei euro ar urma să îşi revină în acest an, cu condiţia ca restricţiile destinate combaterii pandemiei de coronavirus să fie ridicate până la finele lunii martie, iar vaccinurile să fie distribuite.
Luna trecută, BCE prognoza că Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 3,9% în acest an, după o contracţie de 7,3% în 2020.
Însă înmulţirea cazurilor de infecţie cu COVID-19, introducerea de noi restricţii în ţări precum Germania şi Franţa, precum şi un debut lent al campaniilor de vaccinare, pun sub semnul întrebării scenariul de bază al BCE, apreciază analiştii.
Pentru a susţine economia celor 19 state care au aderat la moneda euro, BCE a prelungit politica sa monetară ultra-relaxată până în 2022, însă în condiţiile în care costul creditului este deja la un minim istoric, coborând chiar şi în teritoriul negativ în unele ţări, impactul stimulentelor BCE este unul limitat.