Totul e bine şi frumos şi, dacă nu e, oricum n-o să vă spunem prea multe despre asta. Cam acesta pare a fi mesajul transmis publicului de şedinţa de bilanţ a SRI pe 2006.
„Sper ca serviciile secrete străine să ia «exemplul» SRI şi ca, în curând, să vedem transmise în direct la televiziune şedinţele CIA, Mossad sau MI6“, spune ironic deputatul PSD Ion Stan, secretarul Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI. El se referă la şedinţa de bilanţ a Serviciului Român de Informaţii, organizată pe 26 martie la Bucureşti şi în cadrul căreia „camerele de luat vederi şi aparatele foto au putut surprinde în voie, timp de două ore, imagini ale angajaţilor SRI, indiferent de tipul activităţii desfăşurate de aceştia“.
În ciuda ineditului aer de transparenţă indus de modul de organizare, darea de seamă privind activitatea serviciului în 2006 a fost una dintre cele mai opace şi mai fade din istoria de şaptesprezece ani a instituţiei. Practic, directorul George Maior a pomenit, în cadrul discursului său de câteva zeci de minute, numai o mână de informaţii concrete (câteva numere şi un singur nume, cel al lui Omar Hayssam, fuga sa fiind menţionată drept „un insucces al întregului sistem de securitate naţională“). „Anul trecut, SRI a livrat beneficiarilor (în general Guvernul şi structurile executive) 10.000 de documente de informare, acoperind zona securităţii energetice, alte evoluţii din sfera economică, cu un accent primordial pe situaţia absorbţiei fondurilor europene, care va constitui, de altfel, o prioritate în anii următori, dar şi (…) aria terorismului sau a mişcărilor extremiste“, a spus acesta. După care a explicat că 53% din aceste informaţii au fost culese din surse secrete umane şi numai 20% din surse secrete tehnice, raport care ar trebui să se modifice.
Niciun cuvânt despre cazurile de corupţie la nivel înalt, despre contrabanda cu alcool şi tutun, despre evaziunea fiscală practicată pe scară largă în anumite domenii, despre fărădelegile din domeniul energiei şi lemnului, despre influenţa nefastă pe care o au unii oameni de afaceri străini (în general, din Orient sau spaţiul fostei URSS) asupra anumitor sectoare economice. Indirect, Maior a explicat de ce nu ne-a spus mai mult: „Suntem conştienţi că trebuie să facem eforturi pentru creşterea transparenţei activităţilor noastre, pentru îmbunătăţirea comunicării publice, dar nici nu pot să nu remarc că suntem totuşi SRI – Serviciul Român de Informaţii, şi nu SIP – Serviciul de Informaţii Publice.“
„Se vede că mergem spre transparenţă din ce în ce mai mare. Este clar că, pe lângă atitudinea lor tradiţională faţă de public, serviciile secrete sunt foarte influenţate de ceea ce se întâmplă acum în plan politic. Nu mai ştiu cu cine să meargă, pe cine să sprijine, aşa că acum preferă să se abţină. Acestor instituţii le convine mult stabilitatea, astfel încât să-şi poată vedea liniştite de afaceri“, comentează analistul politic Stelian Tănase.
Atitudinea politicienilor este mult mai puţin critică. „SRI nu mai este afectat de persoane, de influenţe politice. (…) Evoluţia cunoscută de mine, din 2005 până acum, arată că serviciul devine tot mai eficient“, a spus, în cadrul şedinţei de bilanţ, preşedintele Traian Băsescu. El a ţinut să precizeze că, în opinia sa, SRI are şi un important rol de prevenire. „Informaţiile pe care le-am primit şi eu şi Guvernul puteau să facă să nu avem astăzi miniştri implicaţi în achete penale. Inclusiv avertismentele date în şedinţe de Guvern au fost utilizate politic, în loc să fie interpretate exact ceea ce erau“, a adăugat preşedintele.
Şi deputatul social-democrat Ion Stan vede lucrurile într-o lumină mai degrabă favorabilă. El consideră că poziţia directorului SRI a fost corectă, acesta asumându-şi „ca un gest de onoare“ întregul an 2006, deşi nu a fost în funcţie decât o mică parte a acestuia. „În ceea ce priveşte criticile lui Maior la adresa cadrului legislativ învechit, de vină pentru întârzierea actelor normative privind securitatea naţională nu este Parlamentul, ci «războiul dintre palate». Cât despre «sarcinile» trasate de preşedintele Băsescu, cum ar fi demilitarizarea serviciului, nu pot fi duse la îndeplinire decât după modificarea mai multor legi“, a precizat Stan.
Raportul pe 2005, mai european
TRANSPARENŢĂ În urmă cu un an, bilanţul SRI le dezvăluia românilor mai multe lucruri despre activitatea instituţiei. De exemplu, directorul de atunci al serviciului, Radu Timofte, afirma că 40% din informaţiile interne au avut relevanţă economică şi că a crescut cu 25% faţă de anul anterior cantitatea de informaţii privind acte de corupţie.
INTERCEPTĂRI În şedinţa desfăşurată la începutul lui aprilie 2006, conducerea din acea vreme a SRI a mai dezvăluit că, în 2005, au fost supravegheate 6.370 de posturi telefonice fixe şi mobile (foarte puţin sub numărul de interceptări din 2004).
COMPARAŢIE Potrivit bilanţului pe 2005, au fost transmise 13.400 de documente de informare către diverse autorităţi publice (semnificativ mai multe decât anul trecut). În plus, Ministerul Public şi cel de Interne primiseră 540 de sesizări oficiale de la SRI (numărul celor trimise în cursul lui 2006 nu a fost făcut public).
Politica şi serviciile
«Este clar că serviciile secrete sunt foarte influenţate de ceea ce se întâmplă acum în plan politic. Nu mai ştiu cu cine să meargă, pe cine să sprijine, aşa că preferă să se abţină.»
Stelian Tănase, analist politic
SRI sau SIP?
«Suntem conştienţi că trebuie să facem eforturi pentru creşterea transparenţei, dar nu pot să nu remarc că suntem totuşi SRI – Serviciul Român de Informaţii, şi nu SIP – Serviciul de Informaţii Publice.»
George Maior, directorul SRI
SRI, tot mai eficient
«Serviciul Român de Informaţii nu mai este afectat de persoane, de influenţe politice. Evoluţia cunoscută de mine, din 2005 până acum, arată că serviciul devine tot mai eficient.»
Traian Băsescu, preşedintele României
Laude şi explicaţii
«Poziţia directorului SRI a fost corectă, acesta asumându-şi întregul an 2006. În ceea ce priveşte criticile sale la adresa cadrului legislativ învechit, de vină pentru întârziere nu este Parlamentul.»
Ion Stan, secretarul Comisiei pentru controlul activităţii SRI