Prognozele Băncii Centrale Europene (BCE) au fost exagerat de optimiste
Indexul managerilor privind achiziţiile (PMI), o evaluare asupra activităţilor din domeniile producţiei şi serviciilor, a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele cinci luni, cu un punctaj de 50,3, faţă de 52,8 în luna mai. Este sub nivelul de 52,5, prognozat de economişti într-un sondaj al agenţiei Reuters.
„Prin scăderea spre limita de 50, care diferenţiază contracţia economică de expansiune, datele ridică dubii asupra speranţelor relansării economice în zona monedei unice, din care fac parte 20 de state UE, după două trimestre de contracţie economică uşoară”, notează Financial Times.
„Este o scădere severă. Arată că prognozele Băncii Centrale Europene (BCE) au fost exagerat de optimiste. Ne îndreptăm în mod clar spre un nou trimestru slab, asociat din nou cu o posibilă recesiune”, afirmă Carsten Brzeski, economist la Banca olandeză ING.
Banca Centrală Europeană (BCE) anticipase că valoarea PIB-ului zonei euro va evolua cu 0,9% anul acesta.
Economiştii cred că noile date PMI îi vor face pe membrii Consiliului Guvernatorilor BCE mai prudenţi în privinţa aplicării unor noi majorări ale dobânzii de referinţă după cea pe care BCE o consideră „foarte probabilă” în iulie.
Datele nu sunt deloc bune
„Datele nu sunt deloc bune”, afirmă Claus Vistesen, economist la Grupul Pantheon Macroeconomics, subliniind că noile cifre indică menţinerea creşterii economice „limitate” în zona euro în trimestrele doi şi trei din 2023.
Evaluarea PMI arată o scădere accentuată a activităţilor în sectorul serviciilor, care avusese până acum rezultate pozitive pentru economia zonei euro. Costurile de producţie au avut cel mai intens ritm de scădere de după iulie 2009, sugerând că declinul recent al preţurilor industriale în zona euro, de minus 3,2%, probabil va continua. Însă costurile de producţie au continuat să crească peste medie în domeniul serviciilor.
Salariile angajaţilor din zona euro au crescut cu 5% în ultimul an, iar rata şomajului a scăzut la nivelul-record de 6,5%. Inflaţia în zona euro s-a redus la 6,1% în mai, iar datele pentru săptămâna viitoare ar urma să arate o nouă scădere, până la 5,7%.
În cursul zilei de vineri, 16 iunie, Eurostat a publicat noi date referitoare la rata anuală a inflației în țările membre ale blocului comunitar. România se numără printre țările UE care înregistrează o rată anuală ridicată a inflației.
Potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), Uniunea Europeană a înregistrat o scădere a inflației anuale de la 8,1% în aprilie la 7,1% în mai.
Dintre statele membre ale UE, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Estonia, Lituania și România au înregistrat cel mai ridicat indice al prețurilor de consum.