Întărirea capacităţii de acţiune în cazul ameninţărilor cu dispozitive improvizate şi a autorităţilor de aplicare a legii de combatere a fraudelor intra-comunitare, protecţia martorilor, consolidarea securităţii şi justiţiei în UE, sistemul electronic integrat de management al documentelor sunt câteva dintre proiectele Poliţiei Române - cu un buget de aproape 11 milioane de euro - pentru care s-a primit finanţare externă nerambursabilă şi care urmează să fie implementate în perioada următoare.
‘Atragerea de fonduri europene nerambursabile reprezintă o prioritate pentru Poliţia Română. Astfel, în cursul acestui an a început implementarea a cinci proiecte cu un buget total de 1.500.000 de euro. De asemenea, s-a primit aprobare de finanţare, urmând a fi implementate în perioada următoare alte şapte proiecte, cu un buget total de aproape 11.000.000 de euro. Proiectele sunt finanţate prin Mecanismul Financiar Norvegian, Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative şi ISEC – prevenirea şi combaterea criminalităţii”, informează IGPR printr-un comunicat remis AGERPRES.
Pentru asigurarea unor surse de finanţare care să vină în completarea bugetului repartizat atragerea fondurilor nerambursabile este un obiectiv prioritar al Poliţiei Române.
În acest sens, şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a solicitat şi unităţilor teritoriale să identifice domenii de interes pe care se pot formula propuneri de proiecte cu finanţare europeană.
Unul dintre proiectele care se află în curs de derulare este ‘Întărirea capacităţii de acţiune în cazul ameninţărilor cu dispozitive explozive improvizate’, al cărui obiectiv îl reprezintă întărirea capacităţii Forţelor Speciale de Intervenţie.
Totodată, IGPR a obţinut finanţare din partea Comisiei Europene pentru un proiect privind protecţia martorilor, beneficiarul fiind Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor. Alte proiecte aflate în derulare vizează consolidarea securităţii şi justiţiei în UE, prin implementarea instrumentelor Prüm şi aplicarea standardelor de calitate internaţionale în activitatea criminalistică, creşterea eficienţei programelor de prevenire a delincvenţei juvenile, întărirea capacităţii centrelor de reţinere şi arestare preventivă de a se alinia standardelor internaţionale în domeniul aplicării drepturilor omului.
Sursa: Agerpres