Dupa mai bine de doua luni de tatonari si negocieri cu diverse companii interesate, actionarii majoritari ai  colosului iberic Colonial, Juan Carlos Nozaleda si Luis Manual Portillo si-au anuntat disponibilitatea de a vinde portofoliile de actiuni catre fondul de investitii Investment Corporation of Dubai (ICD). Cei doi detin impreuna 52% din actiunile developerului spaniol.

 

Valoarea actiunilor Colonial a crescut cu 13% ieri, odata cu anuntarea acestei posibile tranzactii

 

ICD intentioneaza sa verifice situatia financiara si potentialul Colonial inainte de a inainta o oferta concreta. Dupa verificare ICD are la dispozitie trei zile pentru a incerca preluarea Colonial, grup afectat de criza imobiliara spaniola, ceare datorii de circa noua miliarde de euro.

 

Inca din luna decembrie, a fost confirmata intentia companiei franceze Gecina de a prelua Colonial. Ulterior, si divizia de real estate a americanilor de la General Electric, GE RE Iberia s-a declarat tentata de preluarea Colonial, insa a renuntat.

 

Colonial a devenit tinta speculatiilor dupa ce valoarea actiunilor sale a scazut cu 51% in ultima luna, tranzactionarea acestora fiind blocata pe 21 ianuarie de CNMV. De altfel, pe langa GE RE, colosul spaniol a atras si atentia grupului francez Gecina.

 

In luna aprilie a anului trecut concernul spaniol a facut o oferta pentru preluarea, pentru circa doua miliarde de euro, a actiunilor dezvoltatorului Riofisa, prezent in Romania cu proiecte comerciale in Timisoara si Brasov, in parteneriat cu developerul autohton Tiriac Imobiliare.

 

Data: 5 februarie 2008

 

Sursa: Property EU