Actorii, artiștii și arhitecții vor avea statutul de lucrători culturali. Astfel vor beneficia de drepturi cum ar fi concediile medicale, indemnizații pentru creșterea copilului, dar și șomaj.

Din ce în ce mai mulți actori renunță la profesie

Din cauza condițiilor de trai precare, mulți actori renunță la această profesie. Noul statut de lucrători culturali va veni însă cu beneficii.

„Acest statut e născut din situația din pandemie, în care Statul Român stătea și se uita precum căprioara în lumina farurilor pentru că ar fi vrut să ajute sectorul cultural, dar nu știa cine este în sectorul cultural.

Mai exact, este efectiv toată puterea în mâinile oamenilor din sectorul cultural, dacă vor să-și facă sindicate, dacă vor să își negocieze aceste drepturi, pot acum să o facă”, a declarat o actriță.

Beneficiile statutului de lucrător cultural

Statutul de lucrători culturali va veni cu beneficii precum concedii medicale, indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, concedii și indemnizații pentru creșterea copilului, dar și indemnizații de risc material sau de șomaj.

„Lucrătorii culturali profesioniști vor avea dreptul la concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli sau de accidente în afara muncii, concedii și indemnizații pentru maternitate și pentru îngrijirea copilului bolnav, concedii și indemnizații de risc material sau șomaj”, a spus Valentin Savu manager proiect, potrivit Antena 3 CNN.

Modificările legislative ar putea intra în vigoare anul acesta

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii, speră ca modificările legislative să intre în vigoare anul acesta.

„Vom scoate un act normativ care, urmat fiind de o modificare în același sens a ordonanței 21, să pună în fața oamenilor care lucrează în cultură tot ce au nevoie, toate drepturile de care trebuie să se bucure pentru a avea o carieră, fără emoția permanentă a zilei de mâine.

Avem foarte puțini lucrători culturali, artiști, actori și așa mai departe, care sunt prinși într-un sistem care să le asigure un contract individual de muncă pe durată nedeterminată. Foarte mulți din ceilalți sunt freelanceri, dar chiar și freelancer fiind, ai nevoie de mai mult decât poate să îți ofere codul muncii în acest moment”, a declarat acesta.

Proiectul inclus în PNRR tocmai a fost lansat în dezbatere publică.