Monica Ghiuţă, îndrăgita actriță din reclama „Untdelemn de la Bunica”, a avut Alzheimer
Monica Ghiuță, îndrăgita actriță din „Untdelemn de la Bunica”, a părăsit definitiv această lume în anul 2019, lăsând în urma sa o amprentă indelebilă în inimile celor care au avut privilegiul să o cunoască prin micul ecran. A plecat definitiv pe Lumea Celor Drepți la onorabila vârstă de 79 de ani. A fost înmormântată la Cimitirul Bellu din Capitală.
În întunericul înfricoșător al bolii care i-a răpit amintirile, Monica Ghiuță nu a fost singură. Într-o mișcare de iubire, sora sa, Suzana, a vegheat asupra ei cu o grijă neîntreruptă. În fața necrutătoarei boli Alzheimer, Suzana a fost un far de lumină și speranță pentru regretată actriță.
Cu inima sfâșiată de durere, Suzana a luat decizia grea de a o interna într-un azil din Băneasa, unde putea beneficia de îngrijirea specializată necesară. Totuși, în ultimele clipe, Monica Ghiuță nu a fost singură. Acasă, în sânul familiei, s fost îngrijită de sora ei. A plecat în liniște pe Lumea Celor Drepți, fiind înconjurată de iubirea celor dragi.
„A trăit discret şi a murit la fel. Din păcate, ne mor valorile, mor colegii noştri din teatru, având pensii mici şi foarte mari probleme de sănătate. Monica Ghiuță a fost o adevărată doamnă şi s-a respectat până în ultima parte a vieţii, când era conştientă. Au apărut primele semne ale bolii şi apoi nu a mai fost în stare să se îngrijească singură.”, au spus apropiaţii actriței.
Despre Monica Ghiuță
Cu sufletul îndurerat, ne întoarcem privirea către începuturile luminoase ale vieții frumoasei Monica Ghiuță, născută pe 26 iulie 1940, în pitorescul Câmpulung Moldovenesc. Destinul a purtat-o apoi către București, orașul care avea să devină scena glorioasă a călătoriei sale artistice. În acele vremuri tulburi, tatăl său, preot, a descoperit o nouă chemare în muzica operei, transformându-se într-un tenor apreciat la Opera Română.
Copilăria ei a fost un tablou colorat de călătorii, o fugă împotriva vremurilor întunecate ale războiului care s-a abătut asupra țării. Cu fiecare pas înainte, ea purta în inima sa flacăra pasiunii pentru artă. În anul 1964, a absolvit Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, sub îndrumarea luminată a lui George Mărutză.
Cariera ei a fost o poveste de succes, scrisă cu lacrimi și râsete, cu efort și împlinire. Cu peste 100 de roluri pe marile și micii ecrane, Monica Ghiuță a lăsat o amprentă adâncă în inimile publicului. Debutul său în filmul „Vremea Zăpezilor” din anul 1966 a fost doar începutul unei călătorii memorabile. Culmea recunoașterii sale a venit în anul 2015, când a fost nominalizată la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriţă în rol secundar” pentru interpretarea sa magistrală în „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, sub îndrumarea regizorului Radu Gabrea.