Statul român trebuie să aloce 94,3 milioane de lei pentru introducerea pe lista a celor 140 de molecule noi care sunt în aşteptare încă din anul 2007. Pentru bugetul sănătății creșterea costurilor ar fi doar de 1,5%, conform unui studiu de impact realizat de Cegedim privind actualizarea listei de medicamente compensate.
"În prezent, în România, sunt compensate medicamente în valoare de 6,4 milioane RON, ceea ce reprezintă 60% din totalul medicamentelor eliberate pe bază de prescripţie medicală. Pentru actualizarea listei cu numărul integral de molecule care se află acum în aşteptare, statul român ar trebui să aloce în plus suma de 94,3 milioane de lei în primul an", a declarat Petru Crăciun, Director General Cegedim Romania.
Dintre moleculele aflate în aşteptare, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afecțiunilor cardiologice, antibiotice și antivirale, dar sunt și medicamente pentru pacienții care suferă de HIV/SIDA, cu afecțiuni psihice, boli rare sau post-transplant.
"Vorbim de o creştere a bugetului actual alocat medicamentelor compensate doar cu 1,5%, sumă comparabilă cu fondurile alocate proiectului pentru construcţia sălilor de sport în şcoli şi în licee în anul 2010. Într-adevăr, acela a fost un proiect care a adus multe beneficii copiilor, dar considerăm că acum este momentul să se facă investiţii şi la capitolul sănătate. Sunt milioane de pacienţi în România, care ar beneficia de o recuperare mai rapidă, de un tratament mai eficient, cu mai puţine efecte adverse, dacă lista de medicamente compensate ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în aşteptare de mai bine de cinci ani", a adăugat Dan Zaharescu, Director Executiv Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
În România, pacienţii nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, ceea ce îi situează pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere, așa cum arată studiile de profil. În prezent, au trecut deja mai mult de 1.800 de zile din momentul în care
medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienţii români. Prin comparaţie, între momentul aprobarii unui medicament de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) și cel în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, belgienii aşteaptă 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.
De ce sunt importante medicamentele noi?
Descoperirile în medicină sunt cele care au dus la creşterea speranţei de viaţă la nivel european, de la 70 de ani în 1960, la 82 ani în 20102. Datorită acestor progrese, variola a fost eradicată, persoanele infectate cu HIV au acum o speranţă de viaţă de până la 50 de ani, iar riscul de deces al femeilor cu cancer la sân a fost redus cu o treime. Inovaţia în sănătate a salvat vieţile a milioane de oameni şi a contribuit la îmbunătăţirea vieţii pacienţilor cu afecţiuni cronice.
"Din păcate, medicamentele care au fost compensate în ultimii cinci ani în Europa nu sunt compensate şi în România. În felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacienților din alte țări europene și pacienții români, dar și o limitare a drepturilor pacienților la tratamente de ultimă generație", a declarat Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct al ARPIM.
Medicamentele originale sunt rezultatul unui proces de cercetare şi dezvoltare, care durează în medie 10- 12 ani. Anual se investesc sume din ce în ce mai mari în cercetarea și descoperirea de medicamente noi, iar la nivel global, în anul 2009, investiţiile au fost de 95.2 miliarde dolari.