Actul normativ referitor la declaraţia unică se află pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.
„Astăzi vom avea pe ordinea de zi actul normativ referitor la declaraţia unică. Vom adopta ordonanţa prin care vom introduce noua reglementare de plată a impozitului pe venit, CAS şi CASS. În primul rând, persoanele fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS şi CASS vor completa o unică declaraţie şi nu şapte declaraţii, cum a fost până acum”, a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
„Plata contribuţiilor poate fi efectuată până pe 31 martie 2019. De asemenea, impozitul pe venit va putea fi plătit la venitul estimat pentru anul curent. Totodată, evaluarea pentru încadrarea ca plătitor de CAS şi CASS se va face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent. Persoanele fizice vor putea rectifica declaraţia până la termenul de plată”, a spus Dăncilă.
Potrivit şefei Executivului, noua reglementare va permite şi depunerea prin mijloace electronice a declaraţiei unice.
„Cetăţenii vor avea mai puţin timp de petrecut pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale, iar ANAF va putea lucra mai repede, mai bine şi cu costuri mai mici pentru a procesa declaraţiile şi a emite deciziile de impunere”, a mai afirmat Dăncilă. „După ședinta de Guvern, am sa-l rog pe domnul ministru Teodorovici să dea toate detaliile despre declarația unică”, a adăugat premierul.
În forma ordonanței pusă în dezbatere de Ministerul de Finanțe, Declaraţia unică ar uni şapte declaraţii: D200, D201, D220, D221, D600, D604 şi D605.
Potrivit ministerului condus de Eugen Teodorovici, numărul estimat de contribuabili care vor depune Declaraţia unică este de 964.166.
Persoanele fizice vor depune anul acesta un singur formular privind veniturile realizate, iar de la 31 martie 2019 acest lucru se va putea face exclusiv online, potrivit documentului Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
În ceea ce priveşte plăţile pe care o persoană trebuie să le facă în urma estimării veniturilor, acestea pot fi oricâte ca număr sau valori până la data de 31 martie a anului următor veniturilor.
Pentru anul în curs, formularul unic va putea fi depus pe suport de hârtie până pe 15 mai. Din următoarea zi, acest lucru se va putea face şi online.
„Pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale datorate. Dacă declaraţia se depune prin Spaţiul Virtual Privat, bonificaţia este de 10% dacă suma este achitată integral până la 15 iulie 2018. De asemenea, se acordă o bonificaţie de 5%, dacă obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 30 septembrie”, se arată în document, potrvit Digi24.
Dacă declaraţia se depune pe suport de hârtie şi se plătesc obligaţiile până la 15 iulie, bonificaţia este de 5% şi de 2% până la 30 septembrie, menţionează MFP.
Conform sursei citate, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este condiţionată de plata unor contribuţii la anumite termene.
În anul 2018, până la termenul de depunere a declaraţiei unice, respectiv 15 iulie 2018, se reglementează că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente îşi păstrează calitatea de asigurat, astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.